Hlavní obsah

Olympijské celebrity zaplnily Hilton

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský hotel Hilton se o víkendu zaplnil sportovními, ale i společenskými a politickými celebritami. Už v neděli dopoledne tu začalo zasedání výkonného výboru MOV, které předchází 115. zasedání nejvyššího sportovního orgánu. Ten se v Praze koná potřetí v historii. O čem se bude jednat?

Foto: Management hradu Karlštejn

Odborná přednáška profesora Jana Royta

Článek

Až do pátku bude rokovat 150 delegátů z 83 zemí o... "Rutinních záležitostech, 2. července bude zvoleno pořadatelské město ZOH 2010," řekl po svém příletu do Prahy předseda MOV Belgičan Jacques Rogge.

Bubka se těšil

Už v sobotu přiletěl legendární skokan o tyči, Ukrajinec Sergej Bubka. "Musím přednést na jednání exekutivy MOV zprávu o činnosti komise sportovců, jejímž jsem předsedou. Těším se také na krásy Prahy a především na setkání s Janem Železným, kterého považuji za jednoho z nejlepších světových sportovců. Je obdobnou legendou, jako byl Emil Zátopek," řekl po příletu Sergej Bubka.

Jeden ze svých třiadvaceti světových rekordů předvedl před šestnácti roky na Strahově. Dosud platné světové maximum 615 cm prý nebude platit na věky. "Tahle generace by měla snít o výškách 620 nebo 630 cm, ale oni jako by se vrátili někam do osmdesátých let," řekl na adresu svých následovníků.

Diplomaticky hovořil jak o nadějích tří kandidátů na pořadatelství ZOH 2010, tak i dopingu v souvislosti s odebráním medailí ruské běžkyni na lyžích Lazutinové, čímž získá nové stříbro a jiný bronz Neumannová. [celá zpráva]

Přijetí u Klause

Účastníky jednání čekají nejen dlouhé hodiny v Kongresovém sále hotelu Hilton, ale i společenské akce. V úterý bude kongrers slavnostně zahájen, i za účasti českých držitelů zlatých olympijských medailí, v Obecním domě, odpoledne přijme účastníky na Hradě prezident republiky Václav Klaus.

Slavnostní přijetí pro ně chystá i pražský primátor Pavel Bém a Magistrát hlavního města Prahy se s nimi rozloučí na Žofíně. Údajně by se mělo na jednom z těchto setkání hovořit také o případné kandidatuře Prahy na pořádání OH 2016 nebo 2020.

V rámci kongresu dojde také k volbám nových členů MOV. Česko po odstoupení Věry Čáslavské a Jana Železného nemá v tomto orgánu zastoupení. "A mít zatím nebude, protože upřednostněni mají být kandidáti z mimoevropských zemí," konstatoval předseda ČOV Milan Jirásek, jenž by měl figurovat mezi kandidáty.

Účastníci jednání jsou po dobu kongresu plně vytížení, takže na prohlídku krás Prahy jim prý zbude čas až příští víkend. Někteří ale neodolali nedělní návštěvě Memoriálu Josef Odložila. Procházku nestihl ani Rogge, jenž se v sobotu podrobil v ÚVN důkladné prohlídce svého zraněného kotníku, jenž je prý lehce zlomený či naštípnutý.

Afghánci do Atén

V neděli dopoledne zrušil výkonný výbor MOV po čtyřech letech izolaci Afghánistánu. Po svržení hnutí Tálibán tak budou moci sportovci této asijské země opět startovat na OH.

"V Afghanistánu byli představitelé MOV zjistit, jaké tu nyní mají sportovci podmínky. Samozřejmě to ve válkou zničené zemi není jednoduché, ale ženy už mohou sportovat jako dřív. Samozřejmě se budeme snažit afghánským sportovcům pomoci, aby se mohli představit už v Aténách," konstatoval výkonný ředitel MOV pro OH Gilbert Felli. MOV uvalil trest na Afghánský olympijský výbor v říjnu 1999 poté, co vládnoucí Tálibán zakázal jakýkoliv sport ženám.

Exekutiva MOV rovněž doporučila uznání členství Východního Timoru, jenž získal loni politickou nezávislost na Indonésii. Stal by se tak 200. členem MOV.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf MOV dorazil do Prahy

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge přicestoval do Prahy ke 115. zasedání MOV, které rozhodne o pořadateli zimní olympiády v roce...

Výběr článků

Načítám