Hlavní obsah

MOV snad v Praze rozhodne o medailích pro Neumannovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Definitivní tečku za dopingovým případem ruských běžkyň z olympijských her v Salt Lake City by mohl v Praze udělat výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek doufá, že poté, co civilní soud zamítl odvolání Rusek, je naděje, že se před 115. zasedáním MOV případ konečně uzavře.

Foto: Petr Rýpar

Jeden z nejznámějších veteránů - Ford T

Článek

Kateřina Neumannová by si díky diskvalifikaci soupeřek polepšila v závodu na 15 kilometrů volnou technikou z třetího na druhé místo a v kombinaci by získala bronz.

Jirásek po skončení olympiády opakovaně kontaktoval předsedu MOV Jacquese Roggeho. "Naposledy mě ujistil, že Katka ty medaile určitě dostane. Máme být trpěliví, že to je prý otázka času," řekl Jirásek ČTK.

Nechtěl se ovšem pořád vyptávat a případ urgovat, protože měl pocit, že vyvolává nervozitu. "Ale teď je zase příležitost se znovu zeptat," rozhodl se Jirásek. Páteční příjezd Roggeho do Prahy k tomu bezpochyby nahrává.

Neumannová o civilním soudu nevěděla

Šéfa českého olympijského hnutí rozhodnutí civilního soudu potěšilo. "Mám z toho radost, ale ty průtahy úplně nechápu," dal na sobě znát určité roztrpčení. "Nejde o poopravení statistik, ale o průchod spravedlnosti," odhalil svůj pohled na věc.

Neumannová, která očekává narození potomka, o civilním soudu nevěděla. "A je to konečné? Je směšné, jak dlouho už to trvá," uvedla pro ČTK zatím trojnásobná olympijská medailistka.

Zasedání dobrou příležitostí k ukončení případu

Od neděle do středy bude v Praze zasedat výkonný výboru MOV, což je příležitost případ ukončit. "Exekutiva by to měla podle mého soudu rozhodnout v Praze těsně před zasedáním pléna MOV. Další protahování už bych nechápal," doufal Jirásek. "Je to šance k odebrání a předání nových medailí," přál si Jirásek.

Larisa Lazutinová měla pozitivní dopingový test již před olympiádou v USA, a proto by měla přijít o stříbro na volné patnáctce i v kombinaci. Dopingový nález na darbepoetin u Olgy Danilovové byl pozdějšího data, takže jí zlato z kombinace a stříbrná medaile z klasické desítky pravděpodobně zůstanou.

Arbitrážní sportovní soud (CAS) v současnosti ještě řeší podnět Národních olympijských výborů Norska a Kanady, aby Lazutinová, Danilovová a Mühlegg vrátili i medaile získané na olympiádě před svým dopingovým odhalením. Jednání je připraveno na 9. září. "Myslím, že o medaile přijde jen Lazutinová," mínila Neumannová, svěřenkyně trenéra Stanislava Frühaufa.

Reklama

Výběr článků

Načítám