Hlavní obsah

Moskva je ve volbě OH 2012 outsiderem, ale nevzdává se

Právo, Michal Osoba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Moskva dostala nejhorší vysvědčení od hodnotící komise, nejvyšší kursy na zvolení pořadatelem olympijských her v roce 2012 ji dávají i bookmakeři, přesto to sebedůvěru zástupců města nesráží. "Co se týče našich šancí, jsem optimista. Těším se, že spoustu lidí překvapíme tím, že budeme zvoleni. Není pochyb o tom, že bychom hostili spektakulární hry, které by vstoupily do historie," prohlásil starosta metropole Jurij Lužkov.

Článek

Na podporu her například v březnu vyrazilo do Antarktidy šest mladých ruských polárníků, kteří nastříkali na led obrovský nápis Moskva 2012. Myšlenku olympiády v ruské metropoli podporuje i drtivá většina tamních sportovců, ambasadorem kandidatury byl jmenován tenista Marat Safin.

Zástupci MOV, kteří letos objížděli všechna kandidátská města, však mnoho slov chvály pro Moskvu neměli. "Chybějí zde detailní plány, takže pro nás bylo složité projekt vůbec posoudit," píše se v hodnotící zprávě.

Srdcem moskevského projektu je tzv. Olympijská řeka. Většina sportovišť včetně pěti hlavních komplexů by byla soustředěna v těsné blízkosti řeky Moskvy. Tento projekt by usnadnil dopravu návštěvníků mezi jednotlivými sportovišti, neboť by se vyhnuli častým zácpám a mohli by cestovat lodí. Dopravu by mělo ulehčit i rozšíření trojice moskevských letišť na dvojnásobnou kapacitu. Vedle největšího Šeremeťjeva by pro olympijské účely měly vyrůst nové terminály také na Domodědovu a Vnukovu. Dalším nesporným moskevským plusem je propracovaný systém metra.

Vzpomínky na rok 1980

Velkou výhodou Moskvy jsou olympijské hry, které město pořádalo v roce 1980. S velkou částí areálů postavených pro hry, znehodnocené bojkotem velké části západních zemí, se počítá i pro případné pořadatelství olympiády za sedm let, v každodenním provozu je 70 procent zařízení využívaných v roce 1980. U všech areálů se však počítá s drobnými či celkovými rekonstrukcemi.

Vzhledem k rozlehlosti Moskvy by se všechny soutěže mohly pořádat přímo ve městě, nejdále na sportoviště by to měli jachtaři, jejichž areál je vzdálen 50 kilometrů od olympijské vesnice. I ta by ležela v blízkosti řeky Moskvy 10 minut cesty od komplexu Lužniky. V jeho centru se nachází olympijský stadión, jenž by po rekonstrukci pojal 80 tisíc diváků. Celkem se na území Moskvy nachází 96 stadiónů.

MOSKVA
Počet obyvatel:10,4 miliónu
Uspořádané OH:1980
Protikandidáti:Paříž, Londýn, Madrid, New York
Heslo kandidatury:Představte si to nyní
Podpora v Rusku:76 %
Termín her:14.-29. července
Kapacita olymp. stadiónu:80 000
Poslední velká akce:plavecké MS v krátkém bazénu 2002
Kurs na vítězství:51:1
Aktuální kurs je podle britské společnosti William Hill.

Reklama

Související témata:

Související články

Šance Madridu na OH 2012 srážejí teroristé

Madrid jako jedna z mála velkých evropských metropolí ještě nikdy v historii nehostil olympiádu. Nyní své naděje upíná k 6. červenci, kdy se v Singapuru bude...

Výběr článků

Načítám