Hlavní obsah

Kypr si podmanil Nor Solberg se subaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMASSOL

Tým Subaru se na Kypru zásluhou Pettera Solberga radoval z prvního letošního triumfu v seriálu mistrovství světa automobilových soutěží. Norský pilot zajel poslední pasáže ostrovní rallye výtečně, sebevědomě držel vedoucí pozici a nepřipustil o svém vítězství sebemenší pochybnosti.

Foto: Michaela Poláková

Havlíčkobrodské ženy ve Svitavách

Článek

Solberg slavil po loňském vítězství ve Velké Británii druhé prvenství v kariéře. Druhý skončil se ztrátou více než čtyř minut Fin Harri Rovanperä na peugeotu a třetí s odstupem pouhých dvou sekund za ním Francouz Sebastien Loeb s citroënem.

Vozy Škoda do cíle nedojely, obě octavie při své derniéře v seriálu odstoupily v sobotní druhé etapě. Na příštím podniku v Německu už mají jet nové přírůstky v týmu - Fabie WRC.

Jen Citroën měl v cíli všechny své vozy. Za Loebem se na čtvrtém a pátém místě seřadily xsary Brita Colina McRae a Španěla Carlose Sainze, což je skvělý výsledek na to, že na Kypru jely poprvé. O náročnosti závodu, který se jel za tropických veder, svědčí fakt, že jej dokončilo jen 17 z přihlášených 51 vozů, z toho jen sedm posádek továrních týmů.

Solberg měl velkou radost. "Byl to jeden z nejtěžších závodů v mé kariéře," nechal se slyšet osmadvacetiletý Nor. "Jsem vážně moc rád, že už je to za mnou a že to takhle dopadlo. Celou dobu jsme jeli hodně opatrně a útočili jen v okamžicích, kdy to bylo nutné. Měli jsme na paměti, kolik vozů už ze závodu odstoupilo," líčil svou taktiku Solberg.

V čele průběžného pořadí šampionátu se dál drží Brit Richard Burns s peugeotem, přestože ani on Kyperskou rallye nedokončil.

Výsledky
1. Solberg (Nor./Subaru)5:09:12,6
2. Rovanperä (Fin./Peugeot)-4:14,0
3. Loeb (Fr./Citroën)-4:16,8
4. C. McRae (Brit./Citroën)-4:45,3
5. Sainz (Šp./Citroën)-5:42,2
6. Hirvonen (Fin./Ford)-8:58,7
7. Schwarz (Něm./Hyundai)-13:29,0
8. Ginley (Brit./Ford)-23:57,3
9. Arai (Jap./Subaru)-30:01,1
10. Rowe (Brit./Subaru)-33:44,1
Průběžné pořadí
1. Burns (Brit.)37 bodů
2. Sainz36
3. Grönholm (Fin.)30
4. Solberg29
5. Loeb a Märtin (Est.)23
...
11. Gardemeister (Fin./Škoda)9
13. Auriol (Fr./Škoda)4
Pohár konstruktérů
1. Peugeot81
2. Citroën73
3. Subaru47
4. Ford43
5. Škoda20
6. Hyundai6
Související témata:

Související články

Octavia dává sbohem MS v rallye

V roce 1999 vyjela Škoda Octavia WRC poprvé do mistrovství světa v rallye. Tenkrát v podstatě do Rallye Monte Carlo ani neodstartovala. Právě začínající...

Zrádná romantika kyperské rallye

Již sedmý díl letošního seriálu mistrovství světa v rallye se odehraje v závěru týdne na Kypru. Ačkoliv kyperská soutěž má bohatou tradici, jede se už 31....

Úvodní etapu Kyperské rallye vyhrál Grönholm

Fin Marcus Grönholm vstoupil na Kypru nejlépe do sedmého podniku MS v rallye. Po první etapě má před druhým krajanem Rovanperäm, který soutěž vedl po třech...

Výběr článků

Načítám