Hlavní obsah

Jablonec vs Teplice: Kdo otevře brány pohárové Evropy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pražském Strahově se otevřou brány pohárové Evropy. Ve finále domácího fotbalového poháru změří síly týmy Jablonce a Teplic a vítěz si zajistí nejen stříbrný pohár do ročního opatrování, ale hlavně účast v prvním kole Poháru UEFA a také nezanedbatelný finanční bonus. Pro úspěšnější celek je vyhrazeno 1,145.900 korun, poražený dostane 595 tisíc.

Foto: Centrum kultury a vzdělávání
Článek

Trenéři obou celků již prostřednictvím médií rozpoutali psychologickou válku. Jako horký brambor si přehazují roli favorita. "Jsou to jednoznačně Teplice. Oni musejí, my můžeme," začal jablonecký Vlastimil Palička a jeho protějšek František Straka okamžitě kontroval: "Tak s tím nesouhlasím. Jarní výsledky nás rozhodně nefavorizují."

Jarní bilance obou rivalů jeho názor podporují, ale ke spokojenosti měli hodně daleko na Stínadlech i na Střelnici. A právě Pohár ČMFS může klubům zahojit všechny rány. "Zisk poháru je naším jasným cílem," netajil teplické ambice Straka. "V poháru jde o čest. Vím, jaké to je, sám jsem dokázal v poháru vyhrát třikrát," dodal.

Teplický kádr podle trenérových slov srší odhodláním. "Výbuch s Bohemkou nás bojovně naladil. Mančaft se semkl," pochvaloval si Straka, jemuž chybí k úplné spokojenosti jen zdravý Divecký. Jinak je tým fit, zotavil se už i Luděk Zelenka. "Dnes to poprvé vyzkouší na tréninku, ale bude připraven," věřil kouč. Jablonec nemůže dlouhodobě využít služeb Guly a otazník visí nad nemocným Königem, potíže prý má i Mašek.

Jablonec - Teplice, úterý 18:00
Rozhodčí: Puček - Amler, Gulajev. Hraje se na Strahově. Celková bilance: 14 utkání, 5 - 5 - 4, 12:13.
Předpokládané sestavy
FK Jablonec: Lovásik - Svojtka, Hochmeister, Hrotek, Čáp - Michálek, Novák, Herzán, Weber - Mašek, Vodehnal.
"Teplice musí, my můžeme," trenér Jablonce Vlastimil Palička.
FK Teplice: Poštulka - Lengyel, Rada, Hunal, Leitner - Kolomazník, Voříšek, Horváth, Tesařík - Verbíř, Zelenka.
"V poháru jde o čest. Chceme vyhrát," trenér Teplic František Straka.

Specialista Poštulka

Podle toho, jak si oba týmy počínaly v posledních vzájemných zápasech, se dá očekávat opatrný zápas. Z posledních čtyř duelů skončily tři bez branek a Jablonec se do teplické sítě netrefil dokonce už 413 minut.

Oba kluby mají na kontě dvojnásobnou účast a jednou už každý dokázal trofej vyhrát. Teplický úspěch je staršího data: naposledy na Stínadlech Český pohár oslavovali před 25 lety, kdy ve dvou zápasech předčili Spartu. Jablonec se sice do závěrečného zápasu probojoval už v roce 1970, ale na vrchol dosáhl až před pěti lety, kdy na Strahově zvítězil 2:1 nad Drnovicemi. I pro jabloneckého kouče Paličku to bude už druhé strahovské finále, neboť v roce 1999 zde podlehl s Ratíškovicemi 0:1 Liberci.

Pokud zápas skončí v řádné hrací době nerozhodně, utkání se nebude prodlužovat. Na řadu přijdou penalty. Straka má v týmu specialistu, gólmana Tomáše Poštulku, který už jednou ve finále dokázal vítězství v penaltovém rozstřelu vychytat. Před sedmi lety se díky jeho schopnostem radoval Hradec Králové.

Související články

Výběr článků

Načítám