Hlavní obsah

Fotbalový svaz má novou smlouvu s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od května avizovaná dohoda, která má změnit dřívější vzájemná pravidla mezi Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS) a Policií České republiky, dostala konkrétní podobu. Novou smlouvu dnes podepsali šéf svazu Jan Obst a policejní prezident Jiří Kolář.

Foto: Pavlína Boráková

bouřka

Článek

Dohoda mezi ČMFS a Policií České republiky o vzájemné spolupráci při zajišťování veřejného pořádku, ochraně bezpečnosti osob a majetku při fotbalových utkáních, jak se dokument jmenuje, vstoupí v platnost počínaje novým soutěžním ročníkem, který začíná za týden. Mimo jiné specifikuje i prevenci a postupy jednotlivých subjektů, včetně jejich konkrétní odpovědnosti.

Eliminovat násilí i verbální útoky

"Jsem rád, že na základě nových zkušeností byla do upravené dřívější dohody vkomponována řada potřebných úprav," prohlásil dnes Obst a Kolář si přál, aby dohoda přispěla k úbytku prohřešků na fotbalových stadiónech.

Policejní prezident připomněl, že problémy s chováním fanoušků neřeší pouze fotbal. "Stejně jako v hokeji bojujeme s výhrůžnými telefonáty, ve fotbale zase cítíme potřebu eliminovat násilí i verbální rasistické či jiné urážlivé projevy," prohlásil Kolář.

Potřeba podepsat novou dohodu, která by nahradila zastaralou a již nevyhovující smlouvu z poloviny devadesátých let, vyvstala po derby Bohemians - Sparta v závěru jarní části ligy. Výtržnosti na stadiónu tehdy ukončil domácí fanoušek, který fyzicky napadl asistenta rozhodčího a utkání se pak dohrávalo u zeleného stolu.

Krátce poté se Obst setkal na schůzce s ministrem vnitra Stanislavem Grossem a dohodli se na tom, že nová dohoda bude podepsána v nejbližší době.

Reklama

Související články

Fotbalový svaz musí začít jednat

Asistent rozhodčího je nejdříve zasažen pivní salvou, pak tři 'fanoušci' přelézají plot a před zraky pořadatele a za nečinnosti policie si jdou se sudím...

Výběr článků

Načítám