Hlavní obsah

Fotbalovou ligu hyzdí herecké etudy a dvojí metr

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalová Gambrinus liga za sebou má dvě neúplná kola, ale průšvihů už si vytvořila jako jindy za celý podzim. V hlavní roli jsou především rozhodčí a delegáti. Tradiční sliby jejich šéfa Milana Brabce opět splaskly jako bublina. Arbitři měří dvojím metrem a ten používá i řídící orgán ligy.

Foto: Jana Hajnová

Plakát výstavy "I Romové jsou Boží"

Článek

Nejvíc dohadů vyvolal pondělní zápas Teplic s Příbramí. Vlastimil Svoboda byl vyloučen za zákrok na Tesaříka, kterého pak Příbramští označili za simulanta. Tesaříkův kotník hrál ještě ve středu večer všemi barvami a byl pořádně nateklý. To, že hráč pokračoval, je spíš záležitostí jeho schopnosti lépe snášet bolest.

Rozhodčí i delegát kupodivu jedou dál

Na stole fyzioterapeuta strávil pár hodin a až ve čtvrtek začal s lehkým tréninkem. Pochybovači, rozhodčí a šéf jejich komise by si měli udělat výlet do Teplic a Tesaříkův kotník si pěkně zblízka prohlédnout. Není sporu o tom, že za obdobný zákrok v utkání Teplic se Spartou měl dostat od sudího Pučka červenou kartu i Poborský.

Je však s podivem, že Puček je delegován dál, jako by se nechumelilo. Stejně tak delegát Draštík, který hodně ujel se svým vysokým hodnocením.

Také kriminalizace teplického fyzioterapeuta Karla Mališe připomíná nepovedené divadlo. Když se zvedl od ležícího Pavla Horvátha, dostal zezadu ránu od příbramského Rudolfa Otepky a padal na Pavla Zavadila.

Došlo k menší strkanici, z níž vyšel jako poražený Mališ, aniž se někoho fyzicky hrubě dotkl. Není pochyb o tom, že z obou stran padala nepublikovatelná slova. Mališ se pak těžko domáhal toho, aby si mohl vzít z trávníku kufřík, ale vzápětí odešel bez výhrad na tribunu.

Horváthovo divadlo bez trestu

Bez druhé žluté karty zůstal Pavel Horváth, který předvedl dvě herecké etudy. Za jednu ji viděl, když chtěl nahrát penaltu, ale tu druhou, kdy mu Zavadil loktem jen škrtl o vlasy, už sudí Michal Beneš nechal bez povšimnutí. Zavadil šel právem ven, protože takové zákroky, byť soupeře netrefí, se ve světě trestají.

Vyprávět by o tom mohl Tomáš Řepka, který za podobné extempore nedohrál v dresu reprezentace barážový zápas v Belgii. Je však třeba měřit jedním metrem. Horváth měl jít také ven.

Jenže komise rozhodčích má jiné starosti než sledovat svoje muže s píšťalkou. Delegátům a sudím je třeba dát vydělat. Obsazování takových zápasů, jako je Zlín-České Budějovice čtvrtým sudím a druhým delegátem, není otázkou rizikovosti zápasu, ale tahání peněz z klubových pokladen.

Brnu ano, Slavii ne

Nejen sudí však měří dvojím metrem. Brnu byl přeložen ze soboty na neděli zápas v Českých Budějovicích. Přitom Brňané byli už ve čtvrtek ráno doma po středečním duelu ve Španělsku, kde vypadli z Intertoto cupu. Slavia, která postoupila do 3. předkola Ligy mistrů a chtěla posunout svůj sobotní zápas se Zlínem kvůli úternímu střetnutí předkola Ligy mistrů ve Španělsku, však narazila.

Komicky vypadá argument (snad vznesený i Spartou), že překládání zápasů je z principu špatné. Je v tom sice cítit i snaha už teď zabránit džungli, která by mohla nastat v případě postupu obou pražských S do Ligy mistrů. Kde jsou ale slova o tom, že je třeba vyjít vstříc pohárovým zástupcům a zájmům o co nejvyšší pohárový koeficient?

A jestli si někdo myslí, že se svazové orgány snahou o jednotné výkopy ještě zesměšnily málo, tak se mýlí. Akorátnost přece podle očekávání dostala brzy a hodně viditelně na frak. Termínová listina více než kdy jindy připomíná cár papíru, který lze přepisovat, jak se to hodí. Ale pozor: vstřícnosti od řídící ligové komise se přitom mohou dočkat jen někteří.

Reklama

Související články

Hodnocení rozhodčích budou pro fanoušky tabu

Známky fotbalových rozhodčích za výkony v první a druhé lize už nebudou zveřejňovány. Vyplývá to z nových pravidel, které před startem nového ligového ročníku...

Výběr článků

Načítám