Hlavní obsah

Divokou kartu do Brna dostala také Janáková

Novinky, Martin Kézr
PRAHA

Poprvé v historii se v MS silničních motocyklů objeví česká závodnice. Markétě Janákové ze Dvora Králové nad Labem, která vede domácí šampionát třídy do 125 ccm, bude teprve šestnáct, ale už obdržela jednu z deseti divokých karet pro Velkou cenu České republiky, jež se koná v neděli 17. srpna na Masarykově okruhu v Brně.

Foto: Leona Brázdilová

Při loňském ročníku porota hodnotila rekordních 74 frgálů.

Článek

"Byla jsem radostí bez sebe, když mi to volali, že mám v Brně šanci jet proti absolutní světové špičce a vzápětí příšlo vítězství v závodě českého mistrovství na Pannoniaringu, takže mám za sebou hodně šťastné dny," svěřuje se na hondě závodící nedávno přijatá studentka obchodní akademie v Hořicích.

"Chtěla bych se kvalifikovat do závodu a tam neskončit poslední. Možná to pro mne bude souboj na dálku s Němkou Poensgenovou, která jezdí dvěstěpadesátky," přiznává Janáková, která poprvé řídila motocykl v devíti letech. "Závodit s kluky na dráze je lepší než s holkama tlachat na diskotéce," má jasno.

Spolu s ní získalo právo startu v Brně dalších sedm českých jezdců. Ve třídě do 125 ccm to budou v ME pravidelně bodující Kaláb s Bittmanem a pojede i Březina, největší soupeř Janáková ve hře o tuzemský titul. V kategorii do 250 ccm mají pravidelnou účast zajištěnu Smrž a Pešek, držiteli divokých karet pak jou dva nejlepší z domácí mistrovství Rous s Fillou,další obdrželi Maďar Rizmayer, Nizozemec Vos a Fin V. Kallio, pro slabší třídu pak ještě Slovinec Nedog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám