Hlavní obsah

Cesta Liverpoolu Pohárem UEFA skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu skončili v Poháru UEFA ve čtvrtfinále, v němž dnes ztroskotali na Celtiku Glasgow. V odvetných bojích o elitní čtyřku se domácím nedařilo obecně, jen Boavista Porto před svými diváky postoupila, i když až na penalty. Do semifinále postoupily i FC Porto a římské Lazio.

Foto: Václav Vlasák

První část vycházky povede kolem řeky Ohře do Zásady.

Článek

Fotbalisté Liverpoolu před týdnem vybojovali v Glasgowě nadějnou remízu, ale v odvetě na Anfield Road se Skoty prohráli 0:2. V liverpoolské základní sestavě nastoupil i český reprezentant Vladimír Šmicer. V záloze nahradil Senegalce Hadjiho Dioufa, potrestaného za to, že v prvním duelu plivl na diváky. Útok obstarával tandem Michael Owen, Emile Heskey.

Liverpool měl v první půli několik šancí, ale žádnou z nich nedotáhl do konce. Těsně před přestávkou pak přišel trest v podobě gólu Alana Thompsona, který se trefil z trestného kopu, nařízeného za faul na Henrika Larssona. Thompson zvolil chytře střelu při zemi, která prošla pod zdí přímo do opačného rohu branky, než ve kterém stál gólman Jerzy Dudek.

Baroš šance neproměnil

Liverpool měl v první půli několik šancí, ale žádnou z nich nedotáhl do konce. Těsně před přestávkou pak přišel trest v podobě gólu Alana Thompsona, který se trefil z trestného kopu, nařízeného za faul na Henrika Larssona. Thompson zvolil chytře střelu při zemi, která prošla pod zdí přímo do opačného rohu branky, než ve kterém stál gólman Jerzy Dudek.

V 55. minutě stáhl kouč Gérard Houllier trápícího se Šmicera a poslal místo něj na hřiště Milana Baroše. Český útočník měl o deset minut později hned dvě šance, ale ani jednou neměl čas a prostor na zakončení.

Celtic dobře bránil a podnikal ojedinělé protiútoky. Z jednoho takového zpečetil osm minut před koncem zápasu na 2:0 John Hartson dělovkou, na kterou si Dudek sáhl, ale vyrazit ji nedokázal.

Lazio si poradilo i bez Inzagiho

Trenér Lazia Roberto Mancini postrádal v Istanbulu střelce jediného gólu z prvního zápasu Simona Inzaghiho, kterého sklátila viróza. Záhy ale poznal, že si nemusí dělat starosti. Lazio totiž začalo v tureckém kotli nebojácně a už po šesti minutách vedlo gólem Stefana Fioreho.

Turky divoký nástup hostů zaskočil a než se stačili vzpamatovat, prohrávali už 0:2. O pouhé tři minuty později se totiž trefil Lucas Castroman a o postupujícím bylo de facto rozhodnuto.

Ani Panathinaikosu nepřineslo štěstí, že hrál odvetu doma. S Portem prohrával už po čtvrt hodině hry gólem Brazilce Derleie, jehož gól srovnal manko hostů z prvního duelu. Do konce normální hrací doby už žádná jiná branka nepadla, a tak přišlo na řadu prodloužení. V něm se znovu trefil Derlei a poslal Porto do semifinále.

Málaga skončila až na penaltách

Málaga byla letos v pohárové Evropě vůbec poprvé, ale ani jeden z devíti dosavadních zápasů neprohrála. Už to vypadalo, že si bilanci nepokazí ani na půdě Boavisty Porto. Ještě sedm minut před koncem držela bezbrankovou remízu, která by jí spolu s těsnou výhrou v prvním utkání posunula do čtvrtfinále.

Pak ale střídající Luiz Cláudio z přímého kopu vynutil prodloužení. V něm gól nepadl a penaltový rozstřel rozhodl o postupu Boavisty.

Výsledky
Panathinaikos Atény - FC Porto 0:2 po prodl.
Poločas: 0:1, 0:1. Branky: 15. a 103. Derlei. Rozhodčí: Temmink (Niz.). První zápas: 1:0, postupuje Porto. Diváci: 16.000.
Besiktas Istanbul - Lazio Řím 1:2
Pološas: 0:2. Branky: 83. Yalcin - 6. Fiore, 9. Castroman. Rozhodčí: Poll (Brit.). První zápas: 0:1, postupuje Lazio. Diváci: 30.000.
Liverpool - Celtic Glasgow 0:2
Poločas: 0:1. Branka: 45. Thompson, 82. Hartson. Rozhodčí: Merk (Něm.). První zápas: 1:1, postupuje Celtic. Diváci: 44.238.
Boavista Porto - FC Málaga 1:0 po penaltách
Poločas: 1:0, 0:0, na penalty 4:1. Branka: 83. Cláudio. První zápas 0:1, postupuje Boavista.

Reklama

Související články

Jediná Barcelona může hrát pro radost

Před středečními zápasy fotbalové Ligy mistrů mají jisté místo ve čtvrtfinále soutěže pouze hráči Barcelony. Ve skupině A se o druhé postupové místo na dálku...

Kollerova osmá branka Dortmundu nestačila

Obhájce prvenství z loňského ročníku Ligy mistrů Real Madrid nedopustil překvapení a v posledním kole osmifinálové části soutěže si na hřišti moskevského...

Výběr článků

Načítám