Hlavní obsah

Kollerova osmá branka Dortmundu nestačila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obhájce prvenství z loňského ročníku Ligy mistrů Real Madrid nedopustil překvapení a v posledním kole osmifinálové části soutěže si na hřišti moskevského Lokomotivu zajistil postup do čtvrtfinále. Na úkor Dortmundu, který si zásluhou Jana Kollera připsal vítězství nad AC Milán.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Ani ve skupině D se překvapení nekonalo; Juventus si v Basileji jen hlídal postup, který mu zaručila i prohra 1:2. Manchester United ho už měl jistý, a ani prohra 0:2 v La Coruni jej už neohrozila.

Real unikl Borussii o jeden bod

Real vyhrál na půdě Lokomotivu Moskva 1:0 a na dálku odrazil útok Borussie, která byla také v postupové hře. Jenže nestačila mu nakonec ani těsná výhra, o kterou se svou trefou zasloužil český útočník Jan Koller, který svůj střelecký účet v soutěži uzavřel na osmi brankách.

K tomu, aby Dortmund prošel do čtvrtfinále, musel Real v Moskvě ztratit body, při vítězství obou velkoklubů Španělé uhájili před německým konkurentem jednobodový náskok.

Real se ujal v Moskvě vedení ve 35. minutě zásluhou Ronalda. Akci rozehrál hvězdný trojlístek Zidane, Raúl, Figo, posledně jmenovaný poslal z pravé strany centr na hlavu Brazilce, který nedal Ovčinnikovovi žádnou šanci. Dlouho se zdálo, že o postupu Realu je jasno, ale situaci v Miláně zkomplikoval v souběžně hraném utkání Koller.

Zázrak nepřišel

V 80. minutě převzal dlouhý pas od Rickena a tvrdou přízemní ranou prostřelil Abbiatiho. Další gól už v zápase nepadl a německý celek mohl ještě věřit v zázrak v Moskvě. Španělé ale nezpanikařili a s přehledem si těsné vedení a také postup pohlídali.

"Je to nešťastné vyřazení. Nebylo ani tak dílem umění, jako spíš hlouposti; a možná i mojí tím střídáním hráčů doma proti Realu," připomněl trenér Borussie Mathias Sammer nešťastný zápas v Dortmundu, kde Španělé sebrali jeho týmu dva body v nastaveném čase. Tehdy si vyčítal, že nedlouho před vyrovnávací pohromou stáhl ze hřiště Brazilce Dédého, byť nebyl zcela fit. "S deseti body nepostoupit, to je k vzteku. Ale buďme realisty, Milán i Madrid byly od začátku favority," dodal.

Juventus prohrál, ale postupuje

Skupina D byla méně dramatická: Juventus už v desáté minutě vedl po Tacchiardiho trefě a ani vyrovnávací gól Basileje před přestávkou jeho plány nezhatil. Domácí sice v druhé minutě nastaveného času díky Gimenezově trefě strhli cenné vítězství na svou stranu. I při rovnosti bodů s Juventusem už ale postoupit nemohli a ještě hůře ze vzájemných zápasů vyšla čtvrtá La Coruňa.

První zápas s Basilejí totiž vyhrál turínský klub vysoko 4:0, lepší byl i v zápasech s dalším konkurentem. V dresu italského klubu odehrál celý zápas Pavel Nedvěd.

Trenér Manchesteru Alex Ferguson poslal na trávník řadu náhradníků a ani prohra mu náladu nepokazila, protože čtvrtfinále si zajistil v předchozích kolech.

Konečná tabulka skupiny C
1. AC Milán64025:412
2. Real Madrid63219:611
3. Dortmund63128:510
4. Lokomotiv Moskva60153:101
Do čtvrtfinále postupuje AC Milán a Real Madrid
Konečná tabulka skupiny D
1. Manchester641111:513
2. Juventus621311:117
3. Basilej62135:107
4. La Coruňa62137:87
Do čtvrtfinále postupuje Manchester United a Juventus Turín

Reklama

Související články

Barcelona je ve čtvrtfinále Ligy mistrů

Fotbalová Liga mistrů zná po pátém kole osmifinálové části dalšího postupujícího. Po Manchesteru a milánském AC si účast mezi osmičkou nejlepších zajistili...

Real si brousí zuby na milánský AC

Největší pozornost se ve druhém hracím dni 5. kola fotbalové Ligy mistrů upírá do Madridu, kde bude Real usilovat o zisk bodů s AC Milán. Obhájce trofeje...

Koller pomohl udržet Dortmund ve hře

Jan Koller byl hlavním hrdinou středečního osmifinálového zápasu fotbalové Ligy mistrů mezi Dortmundem a Lokomotivem Moskva. Český útočník znamenal největší...

Výběr článků

Načítám