Hlavní obsah

Český fotbalový koncert Turky rozladil

TEPLICE

Vítězné tažení české reprezentace nekončí. V Teplicích ho nepřestřihli ani bronzoví medailisté posledního světového šampionátu z Turecka. Svěřenci kouče Karla Brücknera se nepředstavili v roli vlídných hostitelů a svého soupeře zařízli již v první půli čtyřmi přesnými zásahy. Národní tým tak prodloužil svou neporazitelnost na čtrnáct zápasů.

Foto: Matěj Archalous
Článek

Střelecký koncert načala Brücknerova parta už v 75. vteřině zápasu. Baroš vybojoval na polovině hřiště míč, který dotáhl až k šestnáctce, kde Koller připravil ideální střeleckou pozici pro dortmundského spoluhráče Rosického, a ten střelou z hranice vápna rozjásal zaplněná Stínadla poprvé. Rosický zůstal jen tři sekundy za rekordním počinem Šmicera, který před rokem proti Jugoslávii načal podobné střelecké hody.

Mexiko v Teplicích

Turci přijeli na zápas až hodinu před výkopem z hlavního města a myšlenkami byli asi ještě u pražských pamětihodností. Brücknerova parta rozjela svůj obvyklý presinkový rej, s nímž si temperamentní soupeř nevěděl rady. Takřka každá akce domácích končila střelou, nebo dokonce brankovou příležitostí. V šesté minutě se řítil po Rosického uličce sám na branku Baroš, ale Rüstü mu pádem pod nohy šanci zmařil, podobně jako vzápětí Jankulovského hlavičku.

Jenže pak přišla čtvrthodina, kdy se Turci definitivně zlomili. V 21. minutě posadil Poborský centr na hlavu Kollerovi, a ten svůj tým zklidnil už 24. reprezentačním gólem. Kombinace na jeden dotek, kolmice na pohyblivé hroty, ale i hra na parádu. To všechno předváděli čeští reprezentanti hučícím tribunám, na nichž už se dávno rozjela mexická oslavná vlna.

Precizní kombinace

Soupeř se ale ještě nevzdal a možná by se mu i povedlo zkomplikovat dění na trávníku, kdyby Ilhan při své šanci netrefil z metru pouze tyč. Místo gólu se navíc ještě zranil a skončil na nosítkách. Turci otáleli se střídáním, a než byli znovu v plném počtu, inkasovali potřetí: Baroš předvedl jeden ze svých ostrých výpadů do pomalé obrany a jako na zlatém tácu předložil míč Šmicerovi, který už jej pouze zblízka dorazil do sítě.

Ještě jednou se pak mohli dostat Turci znovu do zápasu, ale před poločasem ani kanonýr S. Hakan nedokázal zblízka trefit odkrytou branku. A sedm minut před přestávkou přišla další česká kombinace, při níž Rosický předložil cizelérský pas Barošovi a ten rozvlnil síť za Rüstüm počtvrté. Češi si mohli vychutnat potlesk vestoje, kterým je vyprovodili fanoušci do kabin, a soupeř se asi netěšil na ostrá slova svého kouče.

Mistrná Rosického režie

Ani v druhém poločase domácí tým neubral ze své převahy, ale ta už nebyla tak produktivní. Rosický sice dál mistrně režíroval hru mužstva, ale jeho spoluhráči několik dalších slibných možností promarnili. Ale vyznamenal se i náhradník v turecké brance Omer, který chytil Barošovu dělovku z 20 metrů a zneškodnil gólovou přihrávku Štajnera k Barošovi.

Úroveň zápasu však už nebyla tak vysoká, mnohočetná střídání na obou stranách tradičně sebrala potřebnou souhru a dění už nemělo takový spád. Přesto se Stínadly neslo hromové 'kluci, děkujem'.

Česká republika - Turecko 4:0
Poločas: 4:0. Branky: 2. Rosický, 21. Koller, 27. Šmicer, 38. Baroš. Rozhodčí: Szabó - Kispál, Hegyi (všichni Maď.). ŽK: Šmicer - Okan. Diváci: 14.156.
Česká republika
Čech (46. Blažek) - Grygera (46. Fukal), Bolf, Ujfaluši, Jankulovski (68. Týce) - Poborský (55. Štajner), Rosický, Gedeon, Šmicer (74. Hübschman) - Koller (55. Vachoušek), Baroš (68. T. Došek).
Turecko
Rüstü (46. Omer) - A. Fatih (84. Servet), Alpay (84. S. Fatih), Deniz (58. Ibrahim), Ergün (84. Godkeniz) - Okan (46. Volkan), Bastürk, Tugay (46. K. Bülent), H. Sas (45. T. Fatih) - S. Hakan, Ilhan (27. Tayfun).

Reklama

Související články

Fukal se Štajnerem se vrací do reprezentace

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner oznámil nominaci pro přátelské utkání s Tureckem, které se odehraje 30. dubna v Teplicích. Mezi osmnáctkou hráčů,...

Turci vezou všechna esa

Českým fotbalistům se příští středu v Teplicích postaví bezmála kompletní bronzový tým z loňského mistrovství světa. V turecké nominaci, jak ji oznámil trenér...

Proti Turkům bez Nedvěda, přijede Týce

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner se pro středeční utkání s Tureckem definitivně vzdal služeb kapitána Pavla Nedvěda, o jehož uvolnění požádal...

Výběr článků

Načítám