Hlavní obsah

Češi zastavili ruské ostřelovače a jsou v semifinále

Sport.cz, Jirka G. Novák (Riga)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA

Nezměrnou vůli a bojovnost předvedli čeští hokejisté ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa proti Rusku. Favorizovanému soupeři sice povolili hned v úvodu vedoucí branku, ale nakonec Zbyněk Irgl rozhodl v prodloužení o vítězství 4:3. Češi hrají semifinále v sobotu s vítězem duelu Finsko - Bělorusko.

Článek

Už po dvaceti vteřinách se dostal k zakončení Hlaváč, ale Sokolov byl pozorný. A brzy se předvedla nejsilnější zbraň ruského týmu. Vpravo získal puk Malkin, posunul jej na druhou stranu Ovečkinovi a ten se z první nemýlil. Rusové dobře napadali a českým hráčům se nedařil přechod přes střední pásmo. V deváté minutě se prosadil Irgl, ale Sokolov na jeho dobrou střelu vytáhl ukázkový semafor.

Ve dvanácté minutě se ve vlastním oslabení vydal na výlet Jemelejev, naštěstí netrefil. Malkin se zase protáhl mezi obránci a jeho jedovku vytáhl Hnilička hřbetem lapačky nad branku. Velkou příležitost na zvýšení náskoku Rusové promarnili od třinácté minuty, kdy na trestné lavici seděli nejlepší čeští obránci Kaberle a Michálek a následoval je ještě Plekanec. Ovečkin ale zazdil ideální přihrávku před branku a další pokusy zastavil bravurní Hnilička.

Na začátku druhé části Erat při vlastní přesilovce namazal puk Malkinovi, ten ještě našel Sušinského, který naštěstí při střele zlomil hůl. Při stejné početní výhodě se tak z gólu radovali Češi. Výborný přihrál z pravého rohu na najíždějícího Kaberleho, jenž prostřelil Sokolova. Další šanci měl z bezprostřední blízkosti Hejda, ale netrefil. Hlaváč zase po hezkém padáčku od Erata přestřelil.

Od 34. minuty hráli čeští hokejisté téměř minutu přesilovku pět na tři, ale zvýšit mohl soupeř. Malkin strčil hůl mezi přihrávající české beky a uháněl sám na Hniličku. V poslední chvíli mu naštěstí sjel kotouč z hole. V patnácté minutě se do sebe za ruskou brankou pustili Erat a Jemelejev, menší potyčky byly k vidění i v dalším průběhu.

Třetí dějství začalo akcí Výborného, který se po návratu z trestné lavice chopil puku, a objel ruskou branku. Jeho přihrávka ale nenašla adresáta. Do vedení se tak Češi dostali až ve 44. minutě, kdy z levého kruhu vypálil Hlinka a Sokolov jeho dělovku neudržel v lapačce. Za necelé dvě minuty bylo srovnáno, Gorovikov vyhrál vhazování, posunul na Mozjakina a ten hned z první vyrovnal.

Irgl rozhodl

Za další dvě minuty už Češi opět vedli. Hlinka dostal prudkou přihrávku doprava před branku, neukvapil se, posunul mezi kruhy na Štefana a ten se trefil přesně mezi betony ruského gólmana. Rusové se nadechli k velkému náporu a 65 vteřin před koncem vyrovnal z dorážky pohotový Michnov a zápas musel pokračovat v prodloužení.

Další dějství přineslo šance na obou stranách, více jich ale přece jen měli Rusové. Ostřelovali Hniličku ze všech stran, důrazný Ovečkin jej zatlačil až do branky. Pak ale přišel nečekaný úder z české strany. Výborný vyhrál vhazování, posunul na Irgla a ten bekhendem překonal Sokolova.      

Rusko - Česko 3:4 po prodloužení (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Ovečkin (Malkin, Kuljomin), 46. Mozjakin (Gorovikov), 59. Michnov - 26. Kaberle (Výborný, Erat), 44. Hlinka, 48. Štefan (Hlinka), 68. Irgl. Rozhodčí: Vinnerborg - Takula (oba Švéd.), Wehrli (Švýc.).
Rusko: Sokolov - Kolcov, Aťjušov, Žukov, Nikulin, Kuljaš, Bykov, Chomickij, Kručinin - Kuljomin, Malkin, Ovečkin - Semin, Michnov, Archipov - Zaripov, Sušinskij, Jemelejev - Mozjakin, Grigorenko, Gorovikov. Trenér: Vladimir Krikunov.
Česko: Hnilička - Kaberle, Michálek, Krajíček, Hejda, Škoula, Richter, Kutlák - Hlaváč, Výborný, Erat - Bulis, Štefan, Tenkrát - Hlinka, Hubáček, Balaštík - Plekanec, Irgl, Rolínek. Trenér: Alois Hadamczik.

Reklama

Výběr článků

Načítám