Hlavní obsah

Brückner: Předváděná hra mi lichotí

– PRAHA
Novinky, Karel Felt

"Lichotí mi, co hráči předvádějí," svěřil se v rozhovoru pro Právo trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner, rychle však dodal: "Ale vím, že úspěchem bude jen postup na evropský šampionát a na něm pak první až třetí místo." Brückner nehovořil jen o národním týmu, vyjádřil se také ke kvalitě tuzemské nejvyšší soutěže.

Foto: Pavel Kříž

Yana Shpachynska a Pavlo Nechytaylo, ZAPASKA

Článek

Jste spokojen se hrou, kterou předvádí vámi vedené mužstvo?

Mám z ní osobně dobrý pocit a radost z toho, jak se hráči na srazy těší a mají chuť si spolu zahrát. A lichotí mi, co předvádějí. Vím ale, že se jako úspěch bere jen postup na mistrovství Evropy a na něm pak první až třetí místo. Nic víc.

Někteří hráči v klubech hrají něco jiného než v reprezentaci, přesto se dokáží přizpůsobit a jako celek pak předvádějí velmi pohledný, útočný fotbal. Čím si to vysvětlujete?

Především tím, že všichni pracují pro mužstvo. Důležitá je také jejich schopnost přijímat informace a realizovat je na trávníku. Sami se přesvědčili, že to, co si řekneme a vyzkoušíme, funguje i proti velice kvalitním soupeřům ze špičky světového fotbalu, ať to byli Francouzi, Nizozemci nebo teď Turci.

Dokážete nahradit hráče, jako jsou Galásek, Nedvěd, Rosický či Koller, kteří, jak sám říkáte, patří k základním kamenům?

Nejde o nahrazení hráče jako takového, ale poradíme si s tím pozměněním rozestavení, rozdělením úkolů, nikoliv změnou herního stylu. Mužstvo se projevuje jako skutečný tým. Zatím se to vždycky podařilo. Připouštím však, že by při větší absenci několika hráčů mohlo dojít k určitému snížení herní kvality.

Co vám osobně dal nedávný zápas s Tureckem?

Byl to další kamínek do mozaiky, další cenná zkušenost a využití jiných hráčů, než těch, kteří obvykle nastupují. Znovu jsme si oživili to naučené, ale zkusili i nové prvky, které neustále do hry vkládáme. Není totiž čas na dlouhé zkoušení v tréninku.

Jak se vám líbil Gedeon na místě Galáska?.

Bezezbytku využil devadesát minut, které byl na trávníku. Potvrdil, že na tomto místě může hrát. Galásek má oproti němu více zkušeností a jako nadstavbu schopnost zakládat útočnou kombinaci a dostat se i v jejím závěru k zakončení. V tom je jeho nadstavba.

Uspokojil vás Týce, kterého jste povolal po dlouhé absenci, zaviněné zraněním?

Byl na trávníku nějakých dvacet minut, ale ukázal, že může být pro mužstvo přínosem. Je využitelný na kraji obrany i ve středové řadě.

Kdo jsou základními kameny vašeho mužstva?

Takhle bych to neřekl. Tým má osu, kterou tvoří Čech, Ujfaluši, Galásek, Nedvěd, Rosický a Koller. Velmi důležití jsou však krajní hráči, protože přes ty jde hodně útočných akcí. Když hrajeme na jeden hrot, chodí dopředu hodně podhrotoví hráči a další středopolaři. Neříkám jim záložníci, ale spíš to jsou útočníci. V klasické variantě na dva hroty je pak velice úderná dvojice Baroš - Koller. Základem je rovněž pevná obrana, kterou jsme našli a funguje. Řekněme, že tu je dvanáct až čtrnáct základních hráčů, ale ti další jsou také velice důležití. Naše hra není o jednotlivcích, ale kolektivu.

Budete zkoušet další hráče?

Nebudu, protože ty, které jsem chtěl vidět a zkusit, jsem už vyzkoušel. Až přijde čas, dám možnost některým hráčům ze stávající jedenadvacítky, ale to by nemělo smysl na dvě tři minuty. Sleduji i další. Nikdo nemá cestu do reprezentace uzavřenou, musím být ale přesvědčen o tom, že mají takovou výkonnost, aby byli pro mužstvo přínosem. O tom, kdo by měl v reprezentaci být, mám jasnou představu a s těmito hráči pravidelně pracuji a jsem s nimi ve styku.

Stále víc se hovoří o termínové nouzi. Nemáte obavu, že velkokluby si nakonec prosadí svou a přípravné zápasy budou zrušeny?

S termíny je to skutečně stále horší a to, co říkáte, se může stát. Těžko se však budou hledat nějaké optimální. Únorový má úskalí v tom, že hráči jsou na různém stupni vytíženosti. Někteří ještě nezačali ligu, jiní mají od začátku roku na kontě už několik těžkých zápasů. Dubnový vadí klubům, protože vrcholí soutěže, hráčům ubývají síly a oni je potřebují pro vrcholící boje v národních ligách nebo evropských pohárech. Červnový zase vadí z hlediska toho, že většina soutěží je u konce a hráči se musejí udržet v herní kondici a nemohou třeba na dovolenou, jak by si přáli. Srpnový jsem zrušil sám, protože přichází do fáze, kdy kluby bojují o postup do základní části Ligy mistrů nebo do další fáze Poháru UEFA.

Zmínil jste červnový termín, kdy hrajeme kvalifikaci s Moldavskem. Například Šmicer a Baroš budou mít už měsíc po skončení Premier League...

Se všem hráči jsem o tom mluvil, nejen s touto dvojicí. Máme jasno, co budou dělat do srazu. Jako vhodná možnost se ukazuje jejich přípravy s kluby, z nichž odešli do zahraničí. V případě těch dvou se jedná o Slavii a Ostravu. V tom problém nebude.

V souvislosti s červnem jste hovořil o možnosti delší přípravy, jako alternativa přicházely v úvahu například Luhačovice. Využijete skutečně tuto možnost?

Nevyužiji. Rozhodl jsem se pro šest dní včetně zápasu. Sejdeme se v pátek v Praze a budeme trénovat na Strahově, to je systém, který máme zažitý a vyhovuje nám. Pokud bude jako dějiště zápasu schválena Olomouc, pak odjedeme na poslední tři dny tam. Pokud by to Olomouc nebyla, přicházejí v úvahu už jen Teplice, kde se rovněž cítíme velmi dobře.

Co říkáte kvalitě domácí soutěže, která nabízí na rozdíl od reprezentace převážně fotbalovou nudu?

To je těžké. Letošní zima byla k trávníkům nesmírně krutá. Kolikrát si říkám, že to je až s podivem, co i na těchto terénech, na nichž se většinou hraje, dokáží hráči vytvořit. Kvalita trávníků je velký problém, denně to na vlastní oči vidím i v Olomouci. Pravdou je, že se tak ztrácí velice důležitý postupný útok, což je ke škodě. Ligové shromáždění, v němž spolu zasedají šéfové klubů, by se nad situací s terény mělo vážně zamyslet, protože od nich se odvíjí i kvalita hry, kterou mnohdy hodně ovlivňují ke škodě fotbalu a samozřejmě diváka.

Reklama

Související články

Český fotbalový koncert Turky rozladil

Vítězné tažení české reprezentace nekončí. V Teplicích ho nepřestřihli ani bronzoví medailisté posledního světového šampionátu z Turecka. Svěřenci kouče Karla...

Tureckou naivitu ztrestali Češi smrští

Ze svěřenců Karla Brücknera sálala pohoda po jednoznačném vítězství nad Tureckem. "Vzadu byli Turci naivní," zhodnotil počínání soupeře v defenzívě rozesmátý...

Výběr článků

Načítám