Hlavní obsah

Alonso dychtivě sbírá rekordy ve formuli 1

Novinky, Martin Kavka, f1.racing-live.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V neděli se stal vůbec nejmladším vítězem některé z Velkých cen formule 1 a triumf navíc okořenil předjetím úřadujícího šampióna Michaela Schumachera o kolo. Sbírka rekordů v současnosti největšího talentu za volantem rychlých 'rakví' - španělského mladíka Fernanda Alonsa - se rychle rozrůstá.

Foto: David Sztyper

Ve Městě Albrechticích proběhlo adventní setkání

Článek

Dvaadvacetiletý rodák ze severošpanělského Ovieda naskočil do kolotoče formule 1 před dvěma lety, kdy poprvé usedl do kokpitu Minardi. A nyní už přebírá gratulace od španělského krále Juana Carlose...

:. ANKETA
Kdy ovládne Fernando Alonso svět formule 1? Hlasujte na konci článku.

Nejmladší, nejmladší, nejmladší

Alonsův vzestup je přímo raketový. Ačkoliv má odježděno jen třicet Grand Prix, už si dokázal dvakrát vybojovat v kvalifikaci první pozici na startu. V březnu se přitom v Malajsii stal nejmladším jezdcem, který se kdy postavil na pole position. To mu bylo 21 let a sedm měsíců. Byl tedy o osm měsíců mladší než Rubens Barrichello, který podobný kousek dokázal devět let před ním na belgickém okruhu ve Spa. Ale Alonso se v jihovýchodní Asii nespokojil s jedním rekordem. Ve stejném závodu pokořil další- stál poprvé na pódiu, opět jako nejmladší pilot historie.

V červnu na kanadské Velké ceně se Španěl připomněl znovu. V jednadvaceti letech, 10 měsících a 17 dnech zajel nejrychlejší kolo a překonal tak jiného talentovaného mladíka - Bruce McLarena, který byl při svém historickém zápisu během britské GP 1959 o pouhý den starší.

Včera pak Alonso přidal do sbírky poslední a nejcennější úlovek - vítězství v GP v pouhých 22 letech a 26 dnech. Překonal tak opět Bruce McLarena, kterému bylo při vítězné Velké ceně USA 1959 22let, tři měsíce a 12 dnů. Hvězdný Schumi zase čekal až do svých 23 let, 7 měsíců a 27 dnů, než se mu v Belgii podařilo zvítězit.

Alonsovo varování

Dočkáme se v Alonsově podání také přepisu historie v oboru nejmladší vítěz celého seriálu MS? Nic není nemožné, i když letos už to nejspíš nebude. Podobně smýšlí i samotný jezdec. "Je mi dvaadvacet a už jsem vyhrál závod. Skvělé. Dalším cílem je bojovat o celkový titul. Jsem v dobrém týmu a příští rok budeme ještě lepší. Bude o nás hodně slyšet," varoval Alonso dopředu soupeře.

Přesto ani současná ztráta španělského pilota na vedoucí trojici není závratná. Rychlý mladík dosud nasbíral 54 bodů a na prvního Schumachera ztrácí jen 18 bodů. Počkejme si tedy, co v posledních třech závodech ještě předvede...

Sezóna 2003 Fernanda Alonsa
Velká cenavýsledekna startu
Maďarska1.1.
Německa4.8.
Velké Británienedojel - 52. kolo, převodovka8.
Francienedojel - 43. kolo, motor7.
Evropy4.8.
Kanady4.4.
Monaka5.8.
Rakouskanedojel - 44. kolo, motor19.
Španělska2.3.
San Marina6.8.
Brazílie3.10.
Malajsie3.1.
Austrálie7.10.
Zdroj: FIA

Anketa

Fernando Alonso ovládne svět formule 1:
ještě letos
10,7 %
za rok, za dva
46,4 %
do pěti let
28,6 %
nikdy
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Reklama

Související články

Alonso se řítil Madridem jako na dráze

Madridská třída La Castellana v neděli patřila nejnovější kometě formule 1 Fernando Alonsovi. Ulicí se obvykle šinou pomalé kolony vozidel, talentovaný pilot...

Výběr článků

Načítám