Hlavní obsah

Alonso rozbil dvojblok Ferrari a nadchl Barcelonu

– BARCELONA

Bouřlivých ovací publika se při GP Španělska formule 1 dočkal domácí mladíček Fernando Alonso. Zůstal však krok od triumfu, který si bez problémů pohlídal pětinásobný mistr světa Michael Schumacher. Německý pilot s novým Ferrari tak po druhém vítězství v řadě i sezóně stáhl náskok lídra šampionátu Fina Kimmi Räikkönena na 4 body.

Foto: Tereza Bednaříková

Během festivalu bylo pro diváky připraveno přes 16 hodin hudby všech žánrů.

Článek

Fiaskem skončil závod pro dosud vedoucí stáj McLaren. Lídr šampionátu Kimi Räikkönen neprotnul ani startovní čáru, Brit David Coulthard odstoupil po kolizi sotva ve čtvrtině závodu. Náskok finského jezdce v čele šampionátu se tak pořádně smrskl.

Räikkönenův smolný víkend

Piloti Ferrari museli v prvních metrech po startu odrážet útok domácím publikem nažhaveného Alonsa na renaultu, který vypálil na zelenou jako blesk. Barrichello na okamžik o svoji pozici dokonce přišel, ale na konci druhé zatáčky už byl opět po Schumacherově boku. Vzápětí ale musel na trať zpomalovací vůz, o což se postaral ještě před startovní čárou Räikkönen nárazem do 'parkujícího' jaguaru Brazilce Antonia Pizzonii.

Fin tak završil smolný víkend - v sobotní kvalifikaci nedokončil měřené kolo, a startoval proto z posledního místa roštu. V první zatáčce navíc měl kolizi jeho stájový kolega David Coulthard, který poslal do písku a zařídil vyřazení Jarna Trulliho a sám musel do boxu s poškozeným vozem. Jeho stíhací jízda pak skončila v 18. kole - při předjížděcím manévru se nezaviněně ťukl s BARem Jensona Buttona a skončil v bezpečnostní zóně.

Alonso si vychutnal alespoň mladšího 'Schumiho'

K jediné změně na medailových pozicích pak došlo hned při první ze tří zastávek jednotlivých týmů v boxech. Z rychlé práce mechaniků těžil Alonso, který se usadil na druhém místě a bez větších problémů je udržel až do konce. Dvaadvacetiletý talent o svém umění přesvědčil i při dramatickém a úspěšném duelu s Ralfem Schumacherem z Williamsu, za něhož se zařadil při posledním pit stopu.

Zatímco Schumacher oslavil 66. triumf v kariéře a v Barceloně už pátý, Alonso po dvou třetích místech v sezoně dosáhl zatím svého nejlepšího výsledku v kariéře. Pro premiérové body v životě si dojeli za oběma vozy Williams šestý Cristiano da Matta z Brazílie s toyotou a osmý Brit Ralph Firman na jordanu.

GP Španělska
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:33:46,933
2. Alonso (Šp./Renault)-5,716
3. Barrichello (Braz./Ferrari)-18,001
4. Montoya (Kol./Williams)-1:02,022
5. R. Schumacher (Něm./Williams)-1 kolo
6. Da Matta (Braz./Toyota)-1 kolo
7. Webber (Austr./Jaguar)-1 kolo
8. Firman (Brit./Jordan)-2 kola
9. Button (Brit./BAR)-2 kola
10. Heidfeld (Něm./Sauber)-2 kola
Průběžné pořadí
1. Räikkönen (Fin./McLaren)32 bodů
2. M. Schumacher28
3. Alonso25
4. Barrichello20
5. Coulthard (Brit./McLaren)19
6. R. Schumacher17
7. Montoya15
8. Fisichella (It./Jordan)10
9. Trulli (It./Renault)9
10. Frentzen (Něm./Sauber)7
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes51
2. Ferrari48
3. Renault34
4. BMW- Williams32
5. Jordan-Ford11
6. Sauber-Petronas8
7. BAR- Honda6
8. Jaguar-Ford2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám