Hlavní obsah

Pažitka podpoří imunitu a pomůže ochránit zrak

Není to jen dekorace na talíři. Tato v kuchyni běžně používaná aromatická bylina, má také překvapivé zdravotní benefity. Pažitka totiž obsahuje látky, které například posilují imunitní systém a zabraňují zhoršování zraku vlivem stárnutí.

Foto: Profimedia.cz

Z botanického hlediska je pažitka příbuzná česneku.

Článek

Už jedna polévková lžíce této bylinky poskytne přibližně tři procenta doporučené denní dávky vitaminu A, který je důležitý pro náš zrak. Obsahuje také hodně vitaminu K, který přispívá k regulaci krevního tlaku a podporuje zdraví kostí.

Podle Národního institutu zdraví některé studie naznačují, že lidé, kteří pravidelně konzumují potraviny bohaté na vitamin K, mají pevnější kosti a nižší riziko zlomenin.

Díky vysokému obsahu vitaminu C a řady antioxidantů podporuje pažitka výkonnost našeho imunitního systému a pomáhá zpomalovat stárnutí.

Výzkumy publikované od počátku 21. století navíc ukazují, že pažitka obsahuje také dost látek s antibakteriálními a antivirovými účinky, takže se doporučuje i při léčbě drobných infekcí. A podle známého amerického botanika Christophera Hobbse z University of Massachusetts ji bylinkáři často doporučují také jako mírné diuretikum.

Síra, která pažitce dodává charakteristické aroma, posiluje játra, čímž napomáhá tělu s detoxikací. Pravidelné zařazování pažitky do jídelníčku tedy může být jednoduchým krokem k lepší celkové kondici.

V léčitelství se pažitka využívá více než 4 000 let. „Bylinkáři radí konzumovat ji při nachlazení, chřipce a ke stimulaci chuti k jídlu. V minulosti byla dokonce považována za afrodiziakum,“ dodává Christopher Hobbs.

Skvělá pomocnice

Pažitka má všestranné využití i při přípravě mnoha různých pokrmů. Dodává jídlu jemnou pikantnost a příjemnou, lehce křupavou texturu. Hodí se na pečené i vařené brambory, ladí s rybami, oblíbená je při zdobení chlebíčků a nejrůznějších chuťovek, pomazánek či dipů. I špetka pažitky dodá jídlu svěžest a zvýrazní jeho chuť. A jak ji uchovat co nejdéle čerstvou?

  • V lednici: Nasekanou pažitku zabalte do vlhkého papírového ubrousku a vložte do uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Takto vydrží svěží několik dní.
  • Ve vodě: Stvoly pažitky můžete postavit do sklenice s vodou jako květiny.
  • Zmrazení: Pro delší skladování nasekejte pažitku nadrobno, vložte do tvořítek na led, zalijte vodou nebo olejem a zamrazte. Skvělé pro pozdější použití do polévek nebo omáček!

Jak ji pěstovat?

Pažitka je nenáročná bylinka, kterou si snadno vypěstujete i bez zahrady, stačí květináč na parapetu. Má ráda slunná místa, ale snese i polostín. Nejlépe se jí daří v propustné, lehce vlhké půdě. Semínka můžete vysévat od jara do podzimu, nebo si koupit již vzrostlou rostlinu v květináči.

Zálivka je důležitá, ale pozor na přemokření. Pravidelným seřezáváním pak podpoříte její růst a zhoustnutí.

Výběr článků

Načítám