Článek
Snížit riziko mrtvice může změna jídelníčku, pravidelný pohyb, dostatek kvalitního spánku, ale i omezení konzumace alkoholu či kouření. Negativně ovlivnit zdraví ale může i nadmíra stresu či návyky po páté hodině odpolední.
„Často právě změnou večerních návyků, které děláme každý den, můžeme významně snížit rizika mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a mrtvice,“ upozorňuje odbornice na zdravý životní styl Simran Malhotraová.
Čemu se tedy po 17. hodině vyhnout?
- Pozdní večeři
Pravidelné dopřávání si pozdní večeře po 21. hodině není zdravé pro srdce ani mozek. „Pozdní jídlo může narušit cirkadiánní rytmus těla a negativně ovlivnit krevní tlak a metabolismus“, upozorňuje dietoložka Michelle Routhensteinová.
Časem mohou tyto poruchy zvýšit riziko kardiovaskulárních problémů včetně mrtvice. Což potvrdila i vědecká studie.
Podobné riziko nicméně může způsobit i pozdní snídaně, jelikož to často vede k posunu konzumace oběda a právě večeře na později.
- Lenošení na gauči
Po večeři může být lákavé usadit se na gauč a odpočívat celý večer, zejména po dlouhém a náročném dni. Odpočinek je sice důležitý, ale příliš dlouhé večerní lenošení také zvyšuje riziko mrtvice, a to zejména i tehdy, když máte sedavé zaměstnání a tudíž i většinu dne prosedíte.
Podle rozsáhlé studie u fyzicky neaktivních osob mladších 60 let, které tráví více než osm hodin v sedě prací na počítači, sledováním televize, čtením apod., je vyšší pravděpodobnost vzniku mrtvice, než u osob, které při sedavém zaměstnání volný čas tráví aktivně.
Jak uvádí vědci, stačí přitom i malá večerní aktivita - např. dvacetiminutová procházka po večeři, která pomůže s trávením a zároveň také optimalizovat kontrolu hladiny cukru v krvi. To může pomoci snížit riziko prediabetu, cukrovky, hypertenze a také srdečního onemocnění a mrtvice. Každé zrychlení chůze o 0,66 km/h je spojeno s 13% snížením rizika mrtvice.
- Večernímu popíjení
Pokud vaše večerní rutina zahrnuje skleničku nebo dvě vína, piva či tvrdšího alkoholu, pak i vám hrozí vyšší riziko mrtvice, než těm, kteří alkohol nepijí. „Alkohol zvyšuje zánět a poškozuje buňky,“ říká doktorka Troy Alexander-Elová.
Podle odborníků dokonce i konzumace pěti a více nápojů denně jen jednou za měsíc zvyšuje riziko vzniku mrtvice.
- Příliš dlouhému ponocování
Pokud chodíte pozdě spát, ať už kvůli přátelům, sledování televize, dohánění pracovních povinností či sledování sociálních sítí, velmi si tím škodíte. „Spánek je základním pilířem dlouhověkosti a nejvíce podceňovaným životním návykem,“ upozorňuje Malhotraová.
Příliš málo spánku může podle vědců také zvýšit riziko mrtvice. Lidé, kteří spí pět hodin denně nebo méně, mají o 33 % vyšší riziko vzniku cévní mozkové příhody. Ideální je dopřát si každý den 7–8 hodin spánku - a to pokud možno ve stejný čas. Pravidelný spánkový režim, včetně víkendů, kdy chodíte spát i vstáváte ve stejnou dobu, pomáhá udržet tělo v rovnováze a snižuje riziko mrtvice.