Článek
Studie Státní univerzity v americkém San Diegu jako první svého druhu v zemi spojuje studené a teplé nápoje a jídlo s řadou zdravotních problémů.
„Něco tak poměrně běžného, jako je teplota toho, co jíme či pijeme, může mít velmi významný vliv na zdraví. Vzhledem k tomu, že jde o součást každodenních rituálů, mají nová zjištění široký význam pro každodenní zdraví lidí,“ cituje server Independent z prohlášení docentky epidemiologie Tianying Wu.
Při školním výzkumu byla využívána data z tzv. Průzkumu zdravého stárnutí, který se zaobíral stravovacími a hlavně pitnými návyky více než 400 dospělých jedinců – Asiatů a Američanů. V rámci toho byly zjištěny kulturní i fyziologické rozdíly mezi těmito dvěma skupinami dobrovolníků.
U asijských účastníků, kteří obecně preferovali více teplých pokrmů a nápojů, bylo v rámci studie zjištěno, že u nich konzumace studených variant v letním období zvyšuje výskyt úzkostí, také více trpěli poruchami spánku a hlásili častěji „pocit plného žaludku“.
Američtí účastníci – podle vědců skupina více zvyklá na studené nápoje – v zimě při pití teplých nápojů hlásili menší výskyt depresí, lepší spánek nebo méně trávicích potíží. Podle odborníků pak byla nejvýraznější zjištění u lidí, které častěji trápí studené ruce. Na ty si nejen v Americe stěžují miliony lidí – může jít o příznak zhoršeného krevního oběhu v důsledku nižšího průtoku krve v končetinách.
Dalo by se tedy usuzovat, že teplejší pokrmy a nápoje mají na zdraví a celkové rozpoložení lepší vliv, studené varianty naopak mohou některé potíže zhoršovat. Podle wellness odbornice a terapeutky Jessiky Mackové, která se studie neúčastnila, mají teplé pokrmy a nápoje i měřitelně pozitivní vliv na stresovou reakci těla.
„Zvýšení tělesné teploty díky teplým pokrmům a nápojům může zlepšovat krevní oběh a spouštět uvolňování dobrých neurotransmiterů, jako je například serotonin,“ dodala.
Dřívější výzkum také ukázal, že pití studených nápojů je častěji spojováno i s bolestivými menstruačními křečemi u žen.


