Hlavní obsah

Horký čaj, ledová káva? Teplota nápojů může ovlivnit spokojenost i stresovou odezvu těla

Nápoje všeho druhu jsou neoddělitelnou součástí dne každého člověka. Konkrétní druh pak může podle odborníků ovlivnit nejen náladu nebo aktuální rozpoložení, ale třeba také spánek nebo zdraví střev. Významnou roli v tom sehrává i teplota.

Foto: Profimedia.cz

Teplota nápojů konzumovaných během dne může ovlivnit řadu věcí, včetně stresové reakce organismu (ilustrační foto).

Článek

Studie Státní univerzity v americkém San Diegu jako první svého druhu v zemi spojuje studené a teplé nápoje a jídlo s řadou zdravotních problémů.

„Něco tak poměrně běžného, jako je teplota toho, co jíme či pijeme, může mít velmi významný vliv na zdraví. Vzhledem k tomu, že jde o součást každodenních rituálů, mají nová zjištění široký význam pro každodenní zdraví lidí,“ cituje server Independent z prohlášení docentky epidemiologie Tianying Wu.

Při školním výzkumu byla využívána data z tzv. Průzkumu zdravého stárnutí, který se zaobíral stravovacími a hlavně pitnými návyky více než 400 dospělých jedinců – Asiatů a Američanů. V rámci toho byly zjištěny kulturní i fyziologické rozdíly mezi těmito dvěma skupinami dobrovolníků.

U asijských účastníků, kteří obecně preferovali více teplých pokrmů a nápojů, bylo v rámci studie zjištěno, že u nich konzumace studených variant v letním období zvyšuje výskyt úzkostí, také více trpěli poruchami spánku a hlásili častěji „pocit plného žaludku“.

Američtí účastníci – podle vědců skupina více zvyklá na studené nápoje – v zimě při pití teplých nápojů hlásili menší výskyt depresí, lepší spánek nebo méně trávicích potíží. Podle odborníků pak byla nejvýraznější zjištění u lidí, které častěji trápí studené ruce. Na ty si nejen v Americe stěžují miliony lidí – může jít o příznak zhoršeného krevního oběhu v důsledku nižšího průtoku krve v končetinách.

Dalo by se tedy usuzovat, že teplejší pokrmy a nápoje mají na zdraví a celkové rozpoložení lepší vliv, studené varianty naopak mohou některé potíže zhoršovat. Podle wellness odbornice a terapeutky Jessiky Mackové, která se studie neúčastnila, mají teplé pokrmy a nápoje i měřitelně pozitivní vliv na stresovou reakci těla.

„Zvýšení tělesné teploty díky teplým pokrmům a nápojům může zlepšovat krevní oběh a spouštět uvolňování dobrých neurotransmiterů, jako je například serotonin,“ dodala.

Dřívější výzkum také ukázal, že pití studených nápojů je častěji spojováno i s bolestivými menstruačními křečemi u žen.

Výběr článků

Načítám