Hlavní obsah

Zvolení Petra Pavla přineslo v Německu úlevu, píší tamní média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá média si během první oficiální návštěvy českého prezidenta Petra Pavla v Berlíně všímala zejména českého postoje k německému závazku převzít větší díl odpovědnosti za Evropu. Českého prezidenta označují za proevropského a prozápadního politika, který podporuje rozsáhlou zbrojní podporu Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel v rámci své třetí zahraniční cesty navštívil Berlín.

Článek

„Zejména s ohledem na ruskou válku proti Ukrajině přineslo zvolení Petra Pavla prezidentem, který je považován za prozápadního a proevropského, v Německu úlevu,“ píše například deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

List Rheinische Post napsal, že Pavel na konci ledna „jasně vyhrál volby nad populistickým exšéfem vlády Andrejem Babišem se zhruba 58 procenty“.

Nahradil předchozí hlavu státu Miloše Zemana, který byl považován „za euroskeptika a zasazoval se o užší vztahy mezi Českou republikou a zeměmi jako Rusko a Čína“.

Německo je připraveno nám naslouchat, řekl Pavel po jednání se Scholzem

Domácí

Deník si současně všímá Pavlova postoje k německé odpovědnosti za Evropu. V této souvislosti list Rheinische Post uvedl, že český prezident „povzbuzoval Německo, aby se postavilo do čela bezpečnostní a obranné politiky v Evropě“.

„Věřím, že Německo může v mnoha ohledech ukázat svou vůdčí roli,“ řekl. Tímto způsobem by se Německo mohlo „ujmout vedení“ v úsilí o organizaci nezávislejší obrany Evropy. „Tam, kde může být Německo také lídrem, je rekonstrukce Ukrajiny po válce.“

Podle deníku Sächsische Zeitung nebyla cesta českého prezidenta do Německa jen seznamovací. Deník akcentoval především jeho pohled na ruskou válku proti Ukrajině, „kdy se vyjadřuje velmi jasně“.

Podle Sächsische Zeitung „Pavel a Česká republika, jak se ukázalo v Berlíně, jsou symbolem větší role Středoevropanů v EU a NATO, zejména ve spojení s Ukrajinou“.

Pavel v Berlíně: Píšeme novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám