Hlavní obsah

Pavel v Berlíně: Píšeme novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli

• Aktualizováno

Začínáme psát novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli, řekl v úterý při setkání s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně jeho český protějšek Petr Pavel. Steinmeier poděkoval Česku za to, že na Slovensku vede mnohonárodní bojové uskupení NATO. Oba se shodli, že Česko a Německo jsou v Evropské unii i v NATO jednotné.

Živě: TK Petra Pavla a Franka-Waltera SteinmeieraVideo: AP

 
Článek

„Děkuji Česku za to, že na Slovensku vede mnohonárodní bojové uskupení NATO. V EU a NATO jsme jednotní,“ uvedl Steinmeier po jednání s Pavlem.

„V úřadě nejste ještě ani dva týdny, a už jste tu na návštěvě. To ukazuje, jak úzké je naše partnerství. Naše země spojuje hluboké přátelství, naše vztahy jsou mnohostranné. Úzké spojení chceme opečovávat,“ zdůraznil německý prezident.

Německo je třetí zemí, kam se Pavel ve funkci prezidenta vydal. První zahraniční cesta vedla tradičně na Slovensko, následně navštívil Polsko.

Pavla v Berlíně přivítali s vojenskými poctami

Domácí

Podle Pavla jsou česko-německé vztahy na vysoké úrovni nejen mezi prezidenty, ale i mezi ministry, městy, občanskými organizacemi i občany samotnými. „Jednou za rok se sejdeme, na základě zpráv od našich vlád si uděláme revizi a řekneme si, čím bychom mohli naši spolupráci ještě vylepšit,“ domluvily se podle něj hlavy států.

Steinmeier s Pavlem mluvili především o ruské agresi na Ukrajině. Shodli se, že po boku Ukrajiny budou stát i nadále. „Začínáme psát tak trochu novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli,“ upozornil Pavel.

Témata, kde máme jiné názory, jsme nehledali

Prezidenti zároveň řekli, že nehledali témata, kde by měli jiné názory. „Kdybychom tvrdili, že spojenci mají stejný názor na všechno, bylo by to pokrytecké,“ podotkl k tomu Pavel.

Na Slovensko, do Polska a do Německa prý tak brzy po inauguraci jel, protože chtěl ujistit spojence, že „naše úvazky v NATO jsou zcela nezpochybnitelné“. „Ctíme naše závazky nejen v rámci NATO, ale i EU,“ zdůraznil český prezident.

Petr Pavel na návštěvě BerlínaVideo: Novinky

Po příjezdu do zámku Bellevue Pavla a jeho ženu Evu přivítal Steinmeier společně s manželkou Elke Büdenbenderovou. Poté následovalo přijetí hlavy českého státu s vojenskými poctami. Státníci vyslechli hymny obou zemí a Pavel se následně zapsal do pamětní knihy.

Český prezident se během své návštěvy sejde na českém velvyslanectví také s bývalým spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem. Večer pak má v plánu schůzku s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Během dne zamíří například k památníku berlínské zdi a setká se s krajany nebo s experty opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) na zahraniční a bezpečnostní politiku.

Zmrazení platů rozpočet nezachrání, ale je to důležité gesto, míní Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám