Hlavní obsah

Jedna z propuštěných Izraelek potřebovala naléhavou péči, na říjnovém festivalu ji postřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z propuštěných izraelských rukojmích – jedenadvacetiletá Maja Regevová – potřebovala naléhavou lékařskou péči, v ohrožení života ale není, uvedly servery listů Ha'arec a The Times of Israel. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zase na X napsala, že čtyři ze 13 izraelských rukojmích, které palestinské radikální hnutí Hamás propustilo v sobotu, mají i německé občanství.

Foto: Profimedia.cz

Zraněná žena je jednou z propuštěných rukojmích

Článek

Regevová, kterou ozbrojenci unesli 7. října z hudebního festivalu v jižním Izraeli, byla jako jediná z propuštěných rukojmích transportována do nemocnice Soroka, která leží jen pár desítek kilometrů od Pásma Gazy. Povahu jejích zranění média neupřesnila, na sociálních sítích jsou ale záběry, na nichž po útoku na festival volá svému otci a říká, že byla postřelena. Na videu zachycujícím okamžiky propuštění jde o berlích a má podle všeho poraněnou levou nohu.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví uvedlo jen, že Regevová je ve stabilizovaném stavu. Její rodina požádala veřejnost o respektování soukromí.

Mladá Izraelka je prvním propuštěným rukojmím, které se ozbrojenci zmocnili na hudebním festivalu. Vedle únosů na něm povraždili přes 360 lidí, a festival u kibucu Reim se tak stal místem nejhoršího krveprolití ze 7. října. V zajetí únosců nadále zůstává o tři roky mladší bratr Regevové.

Hamás po obstrukcích propustil dalších 17 rukojmích

Blízký a Střední východ

Spolu se 13 Izraelci v sobotu Hamás propustil i čtyři Thajce, kteří jsou podle úřadů této asijské země v dobrém zdravotním stavu.

Izrael zase ze dvou svých věznic pustil 33 mladistvých Palestinců a šest palestinských žen. Na okupovaném Západním břehu je podle agentury AP přivítaly stovky lidí, kteří skandovali „Bůh je velký“. Řada lidí v davu měla vlajky teroristického uskupení Hamás.

Seznam dalších rukojmích

Izrael v neděli údajně obdržel seznam dalších rukojmích, které má teroristické hnutí Hamás v neděli propustit. Informují o tom izraelská média s odvoláním na úřad premiéra Benjamina Netanjahua, který neupřesnil, o kolik lidí se bude jednat. Zpravodajský web Ynet s odvoláním na izraelské představitele uvedl, že výměna se bude týkat 13 zajatců. Podle serveru lze očekávat, že tentokrát mezi nimi budou i američtí občané.

První skupinu rukojmích propustil Hamás už v pátek, na svobodu se dostalo 24 lidí, mezi nimiž bylo 13 izraelských žen a dětí, deset Thajců a jeden občan Filipín. Podle dohody o dočasném čtyřdenním příměří, které začalo platit v pátek, má Hamás osvobodit dohromady 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.

Reklama

Výběr článků

Načítám