Hlavní obsah

Zrušme migrační byrokracii a tisíce lidí ze Západu se pak přestěhují k nám, fantazírují v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Američanů a Evropanů prý sní o přestěhování do Ruska, čelí však nepřekonatelným překážkám. Podle listu Komsomolskaja pravda brání migrační vlně ze Západu přílišná byrokracie ruské státní správy.

Foto: Profimedia.cz

Rudé náměstí v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Komsomolskaja pravda se ptá, proč ruský migrační systém klade nejrůznější překážky pro cizince, kteří jsou připraveni přestěhovat se do Ruska a žít tam.

„Řeči, že lidé ze Západu sní o odchodu do Ruska, jsou skutečně stále slyšitelnější. Ve Státní dumě se dokonce konaly schůzky o tomto mimořádném jevu, na internetu se množí chaty jak cizinců, tak etnických Rusů, kteří chtějí odejít ze zahraničí do Ruska kvůli Moskvě, Petrohradu, vesnici na Altaji… Němci již sní o výsadbě zahrad na Volze stejně jako jejich předkové za Kateřiny II.,“ tvrdí list s tím, že se ale jen málokomu podaří prokousat pavučinou ruské byrokracie.

„Země, kde chce mnoho lidí žít“

Několik takových lidí ze Západu se prý podělilo o svůj příběh a popsalo, jakým migračním peklem museli projít, aby získali „vytoužený pas občana Ruské federace“. Citují například rusifikovaného amerického novináře Tima Kirbyho: „Je čas zvyknout si na to, že nyní máte zemi, kam se mnoho lidí chce přestěhovat a v níž chce žít,“ tvrdí.

Do Ruska se údajně přestěhoval z USA v roce 2006. „Prošel jsem si všemi pekelnými kruhy v migračních centrech. Už 12 let si chodím vyřizovat ruský pas. A teď bloguji o Rusku, vzbuzuji o něj zájem. Ale zdá se, že je to zbytečné,“ stěžuje si. Každý den prý dostává dopisy s dotazy, jak na cestě za ruským pasem postupovat. „Nemám odpověď. Příliš velká byrokratická přehrada brání proudění migrantů ze Západu,“ hlásí.

Dmitrij Kuzněcov, člen obranného výboru Státní dumy, který podle listu svolával schůzky v parlamentu za účasti amerických imigrantů, uvedl, že již bylo vytvořeno ústředí pro ty, již chtějí opustit země NATO. „Bylo by hezké přilákat několik tisíc specialistů, kteří jsou pro naši zemi užiteční,“ poznamenal Kuzněcov. Nyní poslanec a jeho centrála píší dopis vládě s žádostí o zmírnění procedur, dodala Komsomolskaja pravda.

Argentina čelí náporu těhotných Rusek. V jediném letadle jich přicestovalo 33

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám