Hlavní obsah

Žralok u jižního pobřeží Austrálie usmrtil čtrnáctiletého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctiletý chlapec zahynul u jižního pobřeží Austrálie poté, co na něj zaútočil žralok. Na místo ihned po nahlášení odstartoval vrtulník záchranné služby, jeho posádka ale po vytažení těla z vln už nemohla oběti pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se odehrála ve čtvrtek na pláži Ethel Beach na poloostrově Yorke. Chlapec surfoval ve vlnách asi 40 metrů od pobřeží, když se mořský predátor odhodlal k akci.

„Za 22 let jsem tady viděl už několik žraloků, ale toto byl první smrtelný případ,“ řekl serveru ABC News jeden z místních surfařů. „Nikomu bych to nepřál. Ani být ve stejnou dobu na pláži,“ dodal s tím, že jde o velmi smutnou událost, která ostatním lidem a úřadům „snad trochu otevře oči“.

Místní lidé spatřili žraloky u pobřeží už před dvěma dny. Dravci jsou v oblasti zřejmě na lovu, protože tudy nyní migrují hejna lososů.

Chlapec přicestoval na jih poloostrova Yorke s rodinou ze zhruba 300 kilometrů vzdáleného města Adelaide. Příbuzní zřejmě incident viděli z pláže na vlastní oči. Ethel Beach je mezi surfaři velmi oblíbená, zejména v době, kdy jsou na jižní polokouli letní prázdniny.

Letos už třetí oběť

Ve svazovém státě Jižní Austrálie jde letos už o třetího mrtvého člověka po napadení žralokem. Teprve před několika měsíci zaútočil predátor na dva muže, jejichž těla se nikdy nenašla.

V listopadu tady žralok napadl 32letou ženu a způsobil jí těžká zranění. O měsíc dříve vyvázla ze střetu s dravcem 64letá žena s těžkými poraněními na noze.

Vzhledem k těmto incidentům zesílilo v regionu volání po lepším zabezpečení pro surfaře proti žralokům. Na rozdíl od jiných svazových států nejsou podél pobřeží Jižní Austrálie žádné vodní pasti ani sítě, které by žraloky odrazovaly od pláží. Oblast pouze kontroluje z letadla pobřežní hlídka.

Turistku na paddleboardu zabil na Bahamách žralok

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám