Hlavní obsah

Zrada, tepou Macrona v EU i USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se vyslovil pro Evropskou unii méně závislou na USA a proti eskalaci napětí s Čínou kvůli Tchaj-wanu, odsoudili politici jak v Unii, tak v USA.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Prezident Emmanuel Macron na návštěvě Číny

Článek

„Asi bychom se měli soustředit na Tchaj-wan a čínskou hrozbu a vy, chlapci, se postaráte o Ukrajinu a Evropu,“ varoval evropské lídry Marco Rubio, republikánský senátor USA. Jeho spolustraník Chris Smith Macronova slova označil za „zradu demokratického Tchaj-wanu“.

Macron v rozhovoru pro server Politico po své třídenní návštěvě Číny prohlásil, že Evropa čelí velkému nebezpečí, že se nechá zatáhnout do „krizí, které nejsou naše“. Zmínil především napjatou situaci mezi Čínou a USA ohledně Tchaj-wanu.

„Paradoxem je, že věříme, že jsme jen nohsledy USA,“ řekl Macron. „Otázka, kterou si musí Evropané položit a zodpovědět, zní: ‚Je v našem zájmu akcelerovat krizi na Tchaj-wanu?‘ Ne. Nejhorší věcí je si myslet, že my Evropané se musíme stát následovníky a jednat na podnět americké agendy a čínské přehnané reakce,“ uvedl.

Kritiku za svá slova si Macron vysloužil i v Evropě. Podle Metina Hakverdiho z německé SPD mluvil jménem EU, aniž by ho tím někdo pověřil. „Určitě tak zařídí bezpečnostní záruky pro Ukrajinu vlastními silami,“ řekl.

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil alianci s USA za „základ naší bezpečnosti“.

Jiní se ale Macrona zastali. „Je tu pokušení zpevnit ,západní blok‘ vedený Amerikou, který si je jist tím, že stojí na straně ,dobra‘,“ varoval Gerard Araud, francouzský exambasador ve Spojených státech.

Evropa musí odolat tlaku stát se nohsledem USA, říká Macron po návštěvě Číny

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám