Hlavní obsah

Zpravodajka OSN přirovnala Bělorusko k totalitním státům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Vynucené přistání civilního dopravního letadla v Minsku kvůli zatčení opozičního novináře ukazuje, že běloruská vláda si přeje skoncovat s odporem a odlišným smýšlením v jakékoliv podobě. Radě pro lidská práva v Ženevě to řekla zvláštní zpravodajka OSN Anais Marinová. Ta podle agentury Reuters přirovnala postupy, které používá běloruská vláda, k počínání totalitních států.

Foto: Sergei Shelega, ČTK/AP

Autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko

Článek

Květnové vynucené přistání civilního letounu v Minsku podle Marinové iilustruje přání úřadů skoncovat s disentem v jakékoliv podobě očištěním společnosti od prvků, které považují za nežádoucí. „Jde o formu očisty, která připomíná praktiky totalitních států," uvedla zpravodajka v projevu, ve kterém popsala zhoršování situace v bývalé sovětské republice.

Evropská unie se minulý měsíc v reakci na incident dohodla na rozšíření sankcí proti režimu běloruského lídra Alexandra Lukašenka. Běloruské úřady v květnu donutily k přistání v Minsku letadlo na trase z Atén do Vilniusu a zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče, který tímto letadlem cestoval.

Litva jako první v EU udělila kanceláři Cichanouské diplomatický status

Zahraniční

První soubor sankcí proti Minsku přijala EU loni v říjnu v reakci na porušování lidských práv a násilné potlačování protestů, které propukly po prezidentských volbách z 9. srpna. Ty podle úřadů vyhrál s více než 80 procenty hlasů dlouholetý autoritářský vůdce Lukašenko. Mnoho Bělorusů pokládá výsledek za zfalšovaný.

Opozice, stejně jako EU, výsledek voleb neuznává. Lukašenko, který se těší podpoře Moskvy, ale nebývalou vlnu protestů ustál bez jakýchkoliv ústupků opozici a režim nyní umlčuje veškerý nesouhlas v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám