Hlavní obsah

Litva jako první v EU udělila kanceláři Cichanouské diplomatický status

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Kancelář Svjatlany Cichanouské v Litvě získala diplomatický status. Je tak jediným oficiálním zastoupením běloruské demokracie, oznámil na pondělním brífinku litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Litva je vůbec první zemí Evropské unie (EU), která k takovému kroku přistoupila. Tým Cichanouské vyjednává o otevření zastupitelských úřadů i v dalších zemích.

Foto: Profimedia.cz

Lídryně demokratického Běloruska Svjatlana Cichanouská

Článek

„Jsem hluboce vděčná litevským úřadům za jejich obrovskou podporu Bělorusům a za to, že byly první, kdo nás přivítal. Společně dokazujeme, že Bělorusko není Lukašenko,” napsala Cichanouská na Twitteru.

Zástupci demokratického Běloruska v posledních týdnech vyjednávají o otevření dalších diplomatických zastoupení v EU.

Běloruskému týdeníku Naša Niva to potvrdil Valerij Kavaleuský, který působí jako poradce Cichanouské pro zahraniční otázky.

Běloruský režim poslal do vězení studentku, která při promoci poděkovala právníkům disidentů

Zahraniční

Mise se dle jeho slov bude zabývat běžnou diplomatickou prací: právní pomoc Bělorusům v zahraničí, rozvoj obchodních a ekonomických kontaktů, informování mezinárodního společenství o situaci v Bělorusku. Nebude naopak poskytovat  plnohodnotné konzulární služby, protože velvyslanectví autoritativního režimu Alexandra Lukašenka zatím v Litvě pokračuje.

Státy EU se shodly na dalších sankcích proti Bělorusku

Zahraniční

„Zatím se nejedná o odebrání statusu nebo budov oficiálního zastoupení. Záleží však na tom, jak se režim postaví k neústupným hodnotám nezávislosti a suverenity,” vysvětlil Kavaleuský.

Běloruská opozice by měla mít brzy zastoupení i v Praze, oznámil na konci června šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Není ale jasné, zda se bude jednat o misi s diplomatickým statusem.

Reklama

Výběr článků

Načítám