Hlavní obsah

Zpěvák Cat Stevens ohrožuje bezpečnost USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Letadlo společnosti United Airlines na lince z Londýna do Washingtonu bylo v úterý odkloněno do 1000 kilometrů vzdáleného Maine poté, co americké bezpečnostní služby zjistily, že na jeho palubě je britský zpěvák Cat Stevens, který konvertoval k islámu. Ten je na seznamu podezřelých osob, které nesmějí z důvodu národní bezpečnosti navštívit USA.

Foto: Modré dveře

Modré dveře - kavárna

Článek

Po přistání byl Stevens zadržen a po výslechu bude ještě ve středu vyhoštěn. Mluvčí bezpečnostní služby mající na starosti dopravu uvedl, že mu byl odmítnut vstup do USA "z důvodů národní bezpečnosti". Nesdělil žádné podrobnosti.  Pětapadesátiletému Stevensovi se to nestalo poprvé. Před čtyřmi lety jej vyhostili z Izraele, protože prý podporuje radikální muslimské skupiny. V roce 2003 se ovšem v Chicagu účastnil výroční konference Islámské společnosti v Severní Americe.

Konverze k islámu

Folkrockový zpěvák Cat Stevens, který se narodil v Británii jako Stephen Demetre Georgiou kyperskému otci a švédské matce, v roce 1977 konvertoval k islámu. Přijal jménu Yusuf Islam a přestal veřejně  vystupovat. V Londýně založil školu na výuku islámu. Sám pro ni píše slabikáře, které mají děti seznamovat s koránem. Jeden se dočkal i zvukové podoby.

Stevensovy názory jsou velmi blízké ortodoxním vyznavačům islámu, a proto zůstával dlouho stranou pozornosti, i když mnozí želeli jeho odchodu ze scény pop music. Na přelomu 60 . a 70. let jej proslavily písně Morning has broken, Peace Train, Mooshadow, Oh Very Young, Where Are You, A Bad Night a Here Comes My Baby. Jeho písně jsou známé i z filmu Harold a Maude

Na scéně se znovu objevil, když se loni na protest proti válce v Iráku vrátil do studia natočit singl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám