Hlavní obsah

Znalost koránu prý může zachránit před oprátkou

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránským vězňům může ke snížení trestu a snad dokonce i k uniknutí před popravou pomoci, pokud se nazpaměť naučí korán. V rozhovoru pro íránskou agenturu ISNA to naznačil šéf teheránské vězeňské služby Sajed Mortezá Báchtijárí.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Vězňům se může dostat určitých úlev, pokud se nazpaměť naučí korán, a to i pokud byli odsouzeni k smrti," uvedl Báchtijárí. Aniž výslovně zmínil i odsouzence na smrt, hovořil v této souvislosti i o "opatřeních pro propuštění" trestanců.

Svatá kniha muslimů sestává ze 114 kapitol (súr), 6226 veršů (ája) a zpravidla je vytištěna na několika stovkách stránek. Lidé, kteří se ji naučí zpaměti, jsou v tradiční společnosti obvykle vysoce respektováni a náleží jim čestný titul háfiz.

Podobnou možnost mají i v Pákistánu

Memorování koránu za účelem zkrácení pobytu za mřížemi není íránskou specialitou. Kromě některých arabských států Perského zálivu může tato znalost pomoci i některým pákistánským vězňům.

Šéf vězeňské služby provincie Pandžáb před časem rozhodl, že trest lze novopečeným háfizům zkrátit až od dva roky. Během jednoho roku se korán naučilo nazpaměť 18 lidí z téměř 48 tisíc pandžábských odsouzenců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám