Hlavní obsah

Zmrazený ruský majetek zabavíme, navrhuje Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie se pokusí s podporou OSN zřídit zvláštní tribunál, který by vyšetřoval a stíhal možné válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině. Prohlásila to ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Komise současně navrhuje zabavit majetek, který EU zmrazila Rusku.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová

Článek

„Jsme připraveni začít spolupracovat s mezinárodním společenstvím, abychom pro tento specializovaný tribunál získali co nejširší mezinárodní podporu,“ uvedla von der Leyenová.

Rusko invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo letos 24. února, označuje za zvláštní vojenskou operaci. Kreml popírá, že by se invazní jednotky dopouštěly zvěrstev a masakrů na civilním obyvatelstvu v dobytých a obsazených územích. O případech, jako bylo město Buča v Kyjevské oblasti, kde svět šokovaly snímky mrtvých lidí ležících na ulicích, Kreml hovoří jako o podvrzích.

Anketa

Souhlasíte se zabavením zmrazených ruských aktiv v EU a jejich použitím k obnově válkou zdevastované Ukrajiny?
Ano
82,5 %
Ne
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3916 čtenářů.

Kromě toho Evropská komise ve středu navrhla plán na konfiskaci ruského majetku, který byl zmrazen. Má to být podle Leyenové trest za invazi na Ukrajinu.

„Zablokovali jsme 300 miliard eur (7,3 bilionu Kč) z rezerv ruské centrální banky a zmrazili jsme 19 miliard eur (463 miliard Kč) z peněz ruských oligarchů,“ uvedla von der Leyenová.

V krátkodobém horizontu by Unie mohla finanční prostředky spravovat a investovat je. Výtěžek by šel na Ukrajinu, aby nakonec kompenzoval škody způsobené zemi.

Evropa chce pomoci Ukrajině bez proudu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám