Hlavní obsah

Zmizela tvář ruské invaze na Ukrajinu. Generál už pětkrát vynechal „zprávy z první linie“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do září nevynechal jediný den. Teď ale mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov už pět dní po sobě nevystoupil v televizních relacích se „zprávami z přední linie“ speciální operace na Ukrajině, jak Rusové válku v sousední zemi nazývají. Naposledy je přednesl 1. září a od té doby podle magazínu Newsweek ruské ministerstvo obrany vydává „denní svodku“ pouze v textové podobě.

Foto: Profimedia.cz

Igor Konašenkov na brífinku na ministerstvu obrany (květen 2023)

Článek

Vedoucí tiskového a informačního oddělení ruského ministerstva obrany, sedmapadesátiletý generál Konašenkov, který od začátku ruského vpádu na Ukrajinu prakticky nevynechal ani jedinou relaci, už zmeškal pět hlášení z fronty.

Podle Newsweeku měl relaci dokonce i 24. června, kdy vrcholila vzpoura wagnerovců v čele se zesnulým Jevgenijem Prigožinem, který požadoval odchod ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov referuje o ruských operacích na Ukrajině 14.10. 2022

Ruská média Konašenkova, který je šéfem tiskového odboru ruského ministerstva obrany od roku 2017 a v červnu 2022 mu byla prezidentským dekretem udělena hodnost generálporučíka, označují podle webu Agentstvo jako „tvář speciální vojenské operace“.

Také brífinky, na nichž Konašenkov nastiňuje médiím, jak mají informovat o ruském postupu na Ukrajině, pořádalo ministerstvo obrany až dosud prakticky denně. V posledních týdnech ale byly poměrně krátké. Mluvčí vynechával přesný výpočet zničených západních zbraní v ukrajinských službách i ukrajinských ztrát a omezoval se pouze na krátká hlášení o postupu ruských vojsk.

Ukrajina a Evropská unie uvalily na Konašenkova sankce. Podle Kyjeva je odpovědný „za šíření dezinformací o ruských vojenských akcí na Ukrajině“.

Ukrajina je jen začátek naší cesty za pohlcením východní Evropy, naznačil ruský generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám