Hlavní obsah

Zkázu ruského airbusu zavinila porucha jednoho motoru

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRKUTSK

Příčinou nedělní tragédie ruského airbusu po přistání na letišti v Irkutsku bylo podle všeho selhání režimu zpětného chodu, takzvaného reversu, na jednom z obou motorů stroje. Napsal to list Komsomolskaja pravda s odvoláním na vyšetřovatele.

Článek

Při reversu je tok výfukových plynů z motorů obrácen do směru pohybu letadla, což pomáhá při brzdění stroje na přistávací ploše. Inženýři společnosti S7, které letadlo patřilo, podle listu přitom potvrdili, že se před odletem airbusu z Moskvy na reversním zařízení pracovalo.

Komsomolskaja pravda dále s odvoláním na výrobce - firmu Airbus - napsala, že je možné, aby letadlo přistávalo také pouze s jedním fungujícím reversním zařízením. V Irkutsku byla ale situace o to složitější, že dráha byla po dešti mokrá.

Ruské úřady v úterý upřesnily počet obětí tragédie, při níž stroj vyjel z dráhy a narazil do budovy, kde se vzňal. Podle posledních údajů zahynulo v letadle 125 lidí. Na palubě bylo přes 200 lidí.

Moskevská vláda uvažuje o stavbě nového irkutského letiště. Premiér Michail Fradkov připustil, že v tomto sibiřském městě by mohla vzniknout zcela nová přistávací dráha několik kilometrů za městem, již by zaplatila vláda. Současné letiště leží prakticky na okraji zástavby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám