Hlavní obsah

Zemřela nemocná britská holčička, kterou soudy povolily odpojit od přístrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí zemřela těžce nemocná osmiměsíční britská holčička Indi Gregoryová, kterou lékaři po soudní bitvě odpojili od přístrojů, na nichž byla životně závislá. Podle agentury Reuters o tom informovala její rodina.

Zemřela nemocná britská holčička, kterou soudy povolily odpojit od přístrojůVideo: Reuters

 
Článek

Rodiče dítěte se snažili zvrátit rozhodnutí nemocnice odpojit dívku od přístrojů. Soudní spor s ní ale prohráli. Chtěli Indi přesunout do dětské nemocnice v Římě, která jí nabídla péči.

Britský soud své rozhodnutí o ukončení léčby zdůvodnil tvrzením, že udržovat dívku při životě není v jejím nejlepším zájmu. Podle britských lékařů, kteří se o holčičku starali, trpěla výraznou bolestí a nemělo smysl pokračovat v léčbě. Konečný verdikt o tom, že dívka může být odpojena od přístrojů, padl v pátek.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Indi Gregoryová

Dívka byla odpojena od přístrojů v hospicu, kam byla v sobotu převezena z nemocnice v Nottinghamu. Holčička už byla v terminálním stadiu nemoci, napsala agentura AP.

Podle agentury Reuters měla Indi vzácné, neléčitelné degenerativní mitochondriální onemocnění, kvůli kterému její buňky nevyráběly dost energie.

Nejvíce případů od roku 1918. Británie chce zavést očkování proti kapavce

Evropa

Její rodiče se postupem NHS (Národní zdravotní služba) a soudů cítí zahanbení a zlomení. Napsali to v prohlášení, kde také uvedli, že si přáli, aby byla dcera buď převezena do Itálie, kde jim místo pro Indi nabídla římská nemocnice Bambino Gesu, anebo do domácí hospicové péče.

Italská vláda holčičce minulý týden udělila italské občanství ve snaze předejít tomu, aby byla odpojena od přístrojů, a umožnit její převoz do Itálie.

K případu Indi se vyjádřil i papež František, když řekl, že se modlí za tuto dívku, její rodinu a všechny děti, které trpí kvůli válce a nemocem.

Nečekaný návrat. David Cameron se stal britským ministrem zahraničí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám