Hlavní obsah

Nejvíce případů od roku 1918. Británie chce zavést očkování proti kapavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie se chystá zahájit očkovací kampaň proti kapavce, protože počet případů této pohlavně přenosné choroby byl loni v zemi nejvyšší od roku 1918, kdy se začaly vést záznamy. Napsal o tom deník The Times. Vakcínu MenB, která je primárně určená jako ochrana před meningokokovou infekcí, mají lékaři přednostně nabízet mužům, kteří se sexuálně stýkají s jinými muži, protože u nich je výskyt nemoci nejvyšší.

Foto: Profimedia.cz

Snímek zachycující bakterii, která způsobuje kapavku

Článek

Doporučení pro očkování vydal britský Výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI), který poukázal na to, že v roce 2022 počet případů kapavky vzrostl o padesát procent na více než 80 000. Zdravotníky navíc znepokojuje, že roste počet případů těžce léčitelných infekcí, na které nezabírá nejhojněji využívané antibiotikum ceftriaxon.

„Zavedení očkování vakcínou MenB pro prevenci kapavky v Anglii by bylo prvním očkovacím programem tohoto druhu na světě a významně by pomohlo snížit počty případů kapavky, které jsou aktuálně na historickém maximu,“ uvedl šéf JCVI Andrew Pollard.

Kapavka se může šířit i líbáním

Zdraví

Vakcína proti meningokoku může chránit i před kapavkou, kterou způsobuje takzvaná gonokoková infekce. Podle studií dokáže zabránit nákaze u 33 až 42 procent očkovaných.

Kapavka patří mezi nejrozšířenější sexuálně přenosné nemoci na světě. Onemocnění má obvykle charakter hnisavého zánětu sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, někdy také může zasáhnout konečník, hltan nebo oční spojivky. U mužů je spojena s rizikem zánětu prostaty, u žen hrozí, že nebudou moci otěhotnět.

Reklama

Související články

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Léto bývá obdobím nových známostí, větší sexuální aktivity, ale bohužel i rizik. Tím nejčastějším není kapavka, syfilis nebo jiná ze známých sexuálně...

Výběr článků

Načítám