Hlavní obsah

Zeman je populista a používá stejné metody jako Islámský stát, řekl komisař OSN

Aktualizováno

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn označil českého prezidenta Miloše Zemana za demagoga, populistu a politického fantastu. Spolu s nizozemským politikem Geertem Wildersem, republikánským kandidátem na prezidenta USA Donaldem Trumpem či slovenským premiérem Robertem Ficem prý mají společné rysy jako Islámský stát.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Co má Wilders společného s Trumpem, (maďarským premiérem Viktorem) Orbánem, Zemanem, (rakouským kandidátem na prezidenta Robertem) Hoferem, Le Penovou, (představitelem britských nacionalistů Nigelem) Faragem, to má také společného s DAIŠ,” citoval portál Time z Husajnova pondělního projevu na konferenci v Haagu, ve kterém komisař použil pro IS arabskou zkratku DAIŠ.

„Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů,” řekl Husajn s tím, že perfektním prostorem jsou pro ně internet a sociální média.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na slova komisaře uvedl, že Zeman bude „dál bránit ČR před nebezpečím terorismu, se kterým je migrace spojena“.

Wildersovi a jeho pomocníkům

Ačkoli Husajn zmínil řadu evropských politiků se spornými názory či amerického republikána Trumpa známého nevybíravými výroky, hlavním terčem jeho kritiky byl Wilders.

„Rád bych adresoval své krátké prohlášení Geertu Wildersovi, jeho pomocníkům a samozřejmě všem, kteří ho mají rádi – populistům, demagogům a politickým fantastům,” uvedl Husajn.

„Musím pro ně být noční můra, jsem globální hlas lidských práv volený všemi vládami a nyní i kritik všech vlád,“ podotkl dále Husajn. Ostré vymezení vůči některým politikům zároveň publikoval na webových stránkách svého úřadu.

Velebí minulost, která neexistuje

„Všichni se v určité míře snaží obnovit minulost, zlaté časy, idylu, kdy lidé žili v čisté formě na prosluněných polích, sjednoceni etnicitou či náboženstvím – žili v míru a izolaci, byli strůjci svého osudu, bez zločinnosti, zahraničních vlivů či válek. Hovoří o minulosti, která se ale v reálu zcela určitě nikde nekonala. Minulost Evropy je, jak všichni víme, všechno možné, jen ne to,“ napsal dále vysoký komisař Spojených národů pro lidská práva.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: OSN, Novinky

„Postup je jednoduchý,“ pokračoval ve své kritice Husajn. „Již tak nervózní lidi vyděsíte a prostřednictvím lží o cizím a strašlivém je přesvědčíte, že za všechno může jedna skupina. Pak svému publiku dopřejete úlevu; nabídnete to, co je pro něj snem, ale pro jiné hrozivou nespravedlností. Vzplanutí a uhašení, mnohokrát opakováno, dokud se úzkost nepromění v nenávist,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám