Hlavní obsah

Zelenskyj výnosem prohlásil Putinovy dekrety o uznání okupovaných území za neplatné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý podepsal výnosy, které prohlašují za neplatné dekrety podepsané ruský prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podpisem dekretů uznal nezávislost Krymu a čtyř dalších okupovaných regionů před jejich anexí Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Dekrety prezidenta Ruské federace jsou neplatné, tedy bez právních následků, stejně jako veškerá další rozhodnutí či dohody přijaté, vydané nebo uzavřené v souvislosti s těmito dekrety,“ stojí na oficiální stránce ukrajinského prezidenta.

Výnos zdůrazňuje, že území Ukrajiny je celistvé a nedotknutelné v rámci její mezinárodně uznané státní hranice a že se suverenita Ukrajiny vztahuje na celé její území. Výnos se odvolává také na deklaraci vyhlášení nezávislosti Ukrajiny z roku 1991, ve kterém se píše, že území Ukrajiny je nedělitelné a nedotknutelné.

Ruská hra na legálnost. Duma ratifikovala anexi čtyř ukrajinských oblastí, u dvou ani neví, v jakých hranicích

Válka na Ukrajině

„Rozhodnutí bylo učiněno v souladu s obecně uznávanými principy a normami mezinárodního práva, jakož i platnými mezinárodními smlouvami Ukrajiny,“ píše se dále ve výnosu.

Putin podepsal dekrety o nezávislosti okupovaných ukrajinských území minulý pátek. Začlenění obsazených regionů do Ruska později ratifikovala Státní duma a v úterý také horní komora parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám