Hlavní obsah

Zelenskyj: Vezmu Trumpa na frontu, aby viděl, jaká je realita války s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ochotný vzít bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa na frontovou linii, aby mu ukázal realitu války, o níž Trump tvrdí, že je schopen ji „do 24 hodin“ zastavit.

Foto: Wolfgang Rattay, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při sobotním setkání s novináři na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Zelenskyj to prohlásil v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Zopakoval tak pozvání, které čelný ukrajinský prezident adresoval Trumpovi, pravděpodobnému kandidátovi v letošních amerických prezidentských volbách, už loni.

„Pokud pan Trump přijede, jsem připraven jít s ním na frontu. Jestliže se bavíme o tom, jak ukončit válku, musíme těm, kdo rozhodují, ukázat, jak tato válka vypadá i ve skutečnosti, nejen na Instagramu,“ uvedl Zelenskyj v Mnichově podle listu Evropejska pravda.

Ukrajinský prezident připomněl, že pozval Trumpa do Kyjeva veřejně loni v listopadu. Ukrajinská vláda je podle Zelenského vděčná Spojeným státům za veškerou podporu. Bez ohledu na to, kdo ve Washingtonu vládne, ale chce, aby USA vždy věděly, co se v této válce skutečně děje, uvedl Zelenskyj.

Trump, který nyní usiluje o znovuzvolení, sliboval, že vyřeší válku na Ukrajině „velmi rychle, do 24 hodin“. Někteří kritici Trumpa obviňují, že se v případě svého vítězství chystá tlačit na Kyjev, aby přistoupil na vyjednávání s Ruskem.

Zelenskyj v Mnichově také vyzval světové společenství k rozhodnému boji proti Rusku. Zdůraznil, že pokud svět nebude jednat, přivede šéf Kremlu Vladimir Putin svět ke katastrofě.

„Rusko má v útočné válce proti Ukrajině jedinou rozhodující výhodu: lidský život nemá pro ruský stát žádnou cenu,“ prohlásil Zelenskyj s tím, že „Putin zabije každého, koho zabít chce“.

Při ústupu z Avdijivky padla část ukrajinských vojáků do zajetí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám