Hlavní obsah

Zelenskyj s Dudou na Ukrajině uctili památku obětí Volyňského masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se v sobotu vrátil na Ukrajinu ze zahraničních cest, navštívil se svým polským protějškem Andrzejem Dudou v neděli západoukrajinské město Luck. Společně tu obě hlavy státu uctily památku obětí masakru na Volyni během druhé světové války. Takzvaný Volyňský masakr dodnes zatěžuje polsko-ukrajinské vztahy.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Oba prezidenti se účastnili mše v katedrále svatého Petra a Pavla v Lucku

Článek

Zelenskyj se s Dudou zúčastnil bohoslužby v místní katedrále svatého Petra a Pavla, uvedla ukrajinská stanice Suspiline.

„Společně vzdáváme hold nevinným obětem Volyně! Paměť nás spojuje! Společně jsme silnější,“ uvedla kancelář polského prezidenta na Twitteru. Stejné prohlášení v ukrajinštině a polštině na sociální síti později zveřejnil i Zelenskyj.

Návštěva obou prezidentů Lucku, jenž je centrem dnešní Volyňské oblasti, nebyla předem ohlášená. Během sobotního večera místní radnice pouze oznámila uzavření dopravy v okolí katedrály v souvislosti s akcemi k uctění památky obětí druhé světové války a k 80. výročí Volyňského masakru.

Zelenskyj se českým vládním speciálem vrátil domů i s pěti obránci Mariupolu. Kreml hned přišel s reakcí

Válka na Ukrajině

Podle historiků během násilností mezi lety 1943 až 1944 zabili ukrajinští nacionalisté přes 100 tisíc Poláků, zatímco polští partyzáni během odvetných akcí zabili podle odhadů až 20 tisíc Ukrajinců.

Už v pátek uctil na západě Ukrajiny památku obětí Volyňského masakru polský premiér Mateusz Morawiecki.

Většina Poláků čeká na formální omluvu

Volyňská oblast se před válkou nacházela v jihovýchodním Polsku. Polsko v současnosti patří k nejbližším spojencům Ukrajiny, která se už 501 dní brání ruské invazi. Volyňský masakr dodnes představuje choulostivou součást polsko-ukrajinských dějin, která zatěžuje dnešní vztahy mezi oběma zeměmi.

Téma letos mezi Polskem a Ukrajinou vyvolalo veřejnou rozepři poté, co mluvčí polského ministerstva zahraničí prohlásil, že Varšava očekává při příležitosti 80. výročí masakru omluvu od Ukrajiny.

Ukrajinský velvyslanec v Polsku reagoval prohlášením, že vnucovat Kyjevu, co má dělat, je nepřijatelné a nešťastné. Později uvedl mimo jiné, že Ukrajina ctí památku obětí. Šéf ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk následně v dolní komoře polského parlamentu kondoloval příbuzným a potomkům vyvražděných Poláků.

Polská tisková agentura PAP v sobotu informovala o průzkumu veřejného mínění, který zpracoval institut CBOS. Z něj vyplynulo, že 78 procent dotázaných Poláků se domnívá, že v souvislosti s blížícím se 80. výročím by se měl Zelenskyj formálně za volyňský masakr omluvit.

Padesát procent z těchto účastníků průzkumu uvedlo, že by se „měl omluvit“ a zbylých 28 odpovědělo, že by se „měl omluvit, ale bude na to čas po válce“. Mimo to 13 procent dotázaných věří, že omluvy není třeba, a devět nemělo názor.

Podle CBOS se zároveň oproti roku 2018 zdvojnásobil počet Poláků, kteří považují polsko-ukrajinské vztahy za dobré. Zatímco před pěti lety je za takové označilo 29 procent dotázaných, nyní tak učinilo 64 procent účastníků průzkumu, čtyři procenta dotázaných je považují za špatné. Průzkumu se zúčastnilo 1054 dospělých Poláků.

Polští poslanci označili volyňský masakr za genocidu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám