Hlavní obsah

Zelenskyj k pádu vrtulníku: Nebyla to nešťastná náhoda, ale válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil tajné službě, policii a dalším orgánům zjistit příčiny nehody vrtulníku u Kyjeva, při níž zahynul ukrajinský ministr obrany Denys Monastyrskyj. Později uvedl, že podle jeho názoru nešlo o nešťastnou náhodu.

Na Ukrajině spadl vrtulník, zahynulo vrcholné vedení ministerstva vnitra.Video: Reuters

 
Článek

„Domnívám se, na základě zkušenosti s válkou, kterou mám stejně jako celá naše společnost, že to nebyla nešťastná náhoda, byla to válka. Válka se neodehrává jen na bojišti. Válka se odehrává na různých frontách,“ prohlásil Zelenskyj ve videoprojevu k účastníkům Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Při havárii zahynulo 14 lidí včetně ukrajinského ministra vnitra Denyse Monastyrského, dalších osob z vedení ministerstva a jednoho dítěte. Oznámily to ukrajinské úřady. Helikoptéra se zřítila v mlze poblíž školky.

Helikoptéra podle agentury Reuters narazila do budovy, což způsobilo na místě rozsáhlý požár. V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci.

Šéf NATO: Putin musí zjistit, že na bojišti nezvítězí

Válka na Ukrajině

Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie nezmínili, poznamenala agentura Reuters.

Ukrajinská tajná služba SBU podle Reuters uvedla, že vyšetřuje a zvažuje několik možných příčin havárie, včetně porušení pravidel letu, technické závady nebo úmyslného zničení vrtulníku.

Mluvčí ukrajinské policie a ukrajinského letectva podle médií shodně uvedli, že je příliš brzy na stanovení příčin neštěstí, které se pokusí určit vyšetřovací komise. Ruská média spekulují, zda šlo o sabotáž, technickou závadu, chybu pilota, či nešťastný zásah protivzdušné obrany.

Nové záběry havárie vrtulníku s vedením ukrajinského ministerstva vnitra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám