Hlavní obsah

Zbyde jen pár mutantů na Bajkalu. Solovjov dál straší jadernou válkou, hosté se smějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s dalšími dodávkami západních zbraní na Ukrajinu se v ruských médiích stále častěji opakují slova o jaderné válce i o tom, jak je prakticky nevyhnutelná. Příkladem jde pořad Večer s Vladimirem Solovjovem, kde hlavní propagandista Kremlu vystupuje jako moderátor.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

O silné výroky v pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem není nouze. Sloupkařka britského bulvárního deníku se zaměřením na politiku Daily Beast Julia Davisová zveřejnila v neděli dva úryvky, které nejlépe vystihují styl debat „diskusního“ pořadu.

První úryvek pochází z pořadu, který byl v ruské státní televize Rossija 1, ve středu 1. června. Jako vždy byla předmětem hovoru údajná eskalace konfliktu ze strany Západu.

„Bylo by to humorné, kdyby při tom neumírali lidé. Sestupujeme do krvavých kapitol světové historie,“ zahájil svůj monolog Solovjov.

Následně zmínil západní politiky a odborníky, kteří upozorňují, že dodávky zbraní neporušují dohodu mezi Ruskem a NATO. Ve skutečnosti porušilo dohodu Rusko napadením Ukrajiny a náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana uvedl, že z důvodů tohoto porušení může Aliance posilovat své východní křídlo.

Náměstek NATO: Rusko porušilo dohodu, na východě Evropy můžeme zasáhnout

Evropa

„Zkuste to, jen to zkuste. Doufám, že to přežijeme. Když bude všechno pokračovat tímhle způsobem, pak zbyde jen pár mutantů na Bajkalu,“ prohlásil Solovjov. „Zbytek bude zničen masivním jaderným úderem,“ dodal.

Na tvářích některých hostů ve studiu je po těch slovech patrný pobavený úsměv.

My nic, to Západ, opakovala Simonjanová

Vzápětí vysvětlil divákům i hostům ve studiu, že v rámci této eskalace k jadernému útoku dojde, i když to nebude chtít ani jedna strana.

„Když se NATO rozhodne, že může poslat zbraně k našim hranicím, znamená to, že budou posílat další a další zbraně Ukrajincům. Ukrajina vypálí, trefí naši jadernou elektrárnu a je to,“ uvedl Solovjov, který patrně myslel zbraně dlouhého doletu. USA již minulý týden uvedly, že tyto zbraně Ukrajině dodávat nebudou.

Přizvukovala mu šéfredaktorka kanálu Russia Today, které se rovněž přezdívá carevna propagandy, Margarita Simonjanová. Zopakovala, že Rusko nebude mít jinou šanci než na dodávku zbraní ze Západu odpovědět. Kremelská propaganda od začátku války (i od dob před ní) opakuje, že Rusko je pouze nuceno se bránit.

„Říkají, že zbraně, které dosáhnou na naše území, nedodají. Nenechte se vysmát, já vím, že dodají,“ měla jasno Simonjanová.

Je tohle normální? rozohnil se politolog

Ne všichni hosté Solovjovova pořadu však podobné řeči vítají. Ukázalo se to v dílu odvysílaném 3. června. Jedním z hostů byl politolog Sergej Michejev.

Ten si tentokrát příliš servítky nebral a měl za to, že neustále připomínání hrozby jaderné války zbytečně děsí obyčejné Rusy. „Máme tu záplavu informací z médií, a to i těch mainstreamových, kolik zbraní míří na Ukrajinu, jak jsou strašlivé. Práce s veřejným míněním je extrémně důležitá. Stabilita v zemi závisí na veřejném mínění,“ uvedl Michejev.

Sám přitom ještě v březnu evropským zemím vyhrožoval jaderným útokem, pokud by se na Ukrajině pokusily zasáhnout. Je tedy pravděpodobnější, že se spíše potvrzuje tvrzení ruského šachového šampiona a politického aktivisty Gariho Kasparova o tom, že na to, abyste vystoupili v ruských médiích s opačným názorem, „nepotřebujete odvahu, ale povolení“.

Na Ukrajině se nezastavíme, zalykal se v televizi vztekem přední ruský propagandista

Evropa

„Normální člověk se občas ptá: Co se stane dál? A dostane odpověď: ‚V klidu, soudruhu. Pracuj, nestrachuj se, neřeš to. Prostě bude jaderná válka, to je vše.‘ Je tohle normální přístup?“ rozohnil se kremelský politolog.

„O tomhle bychom měli přemýšlet,“ uvedl na závěr svého monologu. Solovjov na to reagoval svým klasickým způsobem. „Popřemýšlíme o tom. A pak bude jaderná válka,“ řekl v nadsázce, svému vtipu se ale zasmál jenom on sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám