Hlavní obsah

Zavahrí na videu hrozí Američanům v Iráku

– KÁHIRA/WASHINGTON

Druhý muž al-Kajdá Ajmán Zavahrí hrozí etiopským vojákům v Somálsku i Američanům v Iráku, že budou čelit katastrofě s jakou se ještě nesetkali. Uvedl to v novém videu, které bylo zveřejněno v pondělí na internetových stránkách islamistů. Zpochybňuje v něm nový Bushův plán na posílení amerických sil v Iráku o dalších 20 000 vojáků, kteří jsou tam již rozmisťováni.

Článek

"Proč jich posílá jen 20 000? Proč jich nepošle 50 000 či 100 000? Neuvědomujete si, že iráčtí psi se už těší na mrtvoly vašich vojáků?" říká na záznamu Zavahrí, o němž se předpokládá, že v současnosti hraje v al-Kajdá větší roli než Usáma bin Ládin.

"Pošlete sem celou svou armádu, aby byla zničena rukama mudžahedínů svobodného světa, kteří osvobodí svět od vašeho ďábla. Irák, země chalífů a svaté války, je schopen s pomocí a silou Alláha sežehnout deset armád, jako je ta vaše," dodal Zavahrí. Na začátku ledna Zavahrí vyzval k odporu proti invazním vojskům v Somálsku. [celá zpráva]

Zavahrí hrozil Etiopii

Zavahrí kritizoval i americký postup v Somálsku, kde se armáda USA připojila k etiopským útokům na ustupující islamisty a členy sítě al-Kajdá, kteří podnikli atentáty na americká velvyslanectví ve východní Africe. [celá zpráva] Etiopská armáda v prosinci porazila militantní Svaz islámských soudů a umožnila prozatímní vládě získat pod kontrolu většinu země [celá zpráva]

"Oznamuji dobrou zprávu: Bush zavedl své etiopské otroky do skutečné katastrofy v Somálsku. Mudžahedíni jim zpřelámou páteř," prohlásil Zavahr, byť islamisté jsou na ústupu. "Američané, kteří je dotlačili do záhuby, jim rozkazují zdálky, aby umírali místo nich, a ani po nich nezapláčou."

Za "jasnou lež" pak označil zprávu Bílého domu, že  americké jednotky oslabily pozice al-Kajdá v Afghánistánu, kde podle slov Bushe už nemají "bezpečný přístav".

Američané nesmí věřit Bushovi

Zavahrí se zamyslel nad tématem bezpečnosti i obecně. "Bezpečnost je sdílená. Jestliže jsem my v bezpečí, můžete být i vy v bezpečí. Jestliže však jsme my napadáni a zabíjeni, vybudete se svolením Alláha také napadáni a  zabíjeni. Chcete li žít v bezpečí, musíte akceptovat, co se děje na zemi a odmítnout fantazie, jimiž vás pokouší Bush obloudit. Jestliže budete pokračovat v politice Bushe a jeho gangu, nemůžete nikdy snít o míru," vzkázal Američanům, kteří by měli pochopit, že svět je multikulturní.

Že jsou hrozby reálné, potvrdila pondělní informace amerického Federálního vyšetřovací úřadu (FBI), že al-Kajdá v Iráku plánovala před šesti měsíci útok na americké půdě. Podle odborníků však šlo spíše o záměr než o operační plán, který by se mohl provést.

Reklama

Související články

Somálsko čeká tříměsíční výjimečný stav

Somálský parlament vyhlásí v zemi na nejméně tři měsíce výjimečný stav. Oznámil to včera premiér Ali Mohammed Gedi s tím, že opatření zaváděné kvůli snahám...

Etiopská armáda zatím zůstane v Somálsku

Etiopští vojáci, kteří v Somálsku potlačili radikální milice Svazu islámských soudů a upevnili tak pozice slabé prozatímní vlády, zůstanou v zemi ještě nejméně...

Výběr článků

Načítám