Hlavní obsah

Zatykač na Assange kvůli znásilnění platí, rozhodl švédský soud

Stockholm
Aktualizováno

Odvolací soud ve Švédsku v pátek potvrdil platnost zatykače na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Australského aktivistu, který se už několik let ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, nařkla dvojice žen ze znásilnění. Podle pětačtyřicetiletého Assange k žádnému znásilnění nedošlo.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

Švédské úřady ho začaly vyšetřovat v roce 2010. Do zákonem dané lhůty v loňském roce však nebylo vzneseno obvinění. Švédské úřady tvrdí, že přesto chtějí vyšetřování dotáhnout do konce. Doba promlčení v případě znásilnění je ve Švédsku deset let. K promlčení tedy dojde v roce 2020, pokud nebude vznesena obžaloba.

Assange nadále zůstává zavřen na ekvádorské ambasádě. Pokud by vyšel ven, hrozí mu zatčení britskou policií a vydání do Švédska. Podle Assange jde o politicky vykonstruovaný případ, aktivista se bojí, že cílem je dostat ho do vězení v USA kvůli statisícům tajných depeší amerických diplomatů, které WikiLeaks v minulosti zveřejnil.

Související témata

Foto: WikiLeaks

Reklama

Související články

Assange je podle OSN zadržován neoprávněně

Zakladatel organizace WikiLeaks Julian Assange, kterého by pro zveřejňování utajovaných informací ráda postavila před soud americká justice, je v Británii...

Výběr článků

Načítám