Hlavní obsah

Britská policie přestala hlídat Assange, za ostrahu utratila 400 miliónů

Londýn
Aktualizováno

Londýnská policie v pondělí odvolala strážníky od velvyslanectví Ekvádoru, kde se třetím rokem ukrývá zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, aby se vyhnul vydání do Švédska. Televize SkyNews upozornila, že policejní akce před ekvádorskou ambasádu stála Scotland Yard 12 miliónů liber (440 miliónů korun).

Foto: Toby Melville, Reuters

Policisté před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně

Článek

„Tak jako u všech veřejných služeb jsou zdroje metropolitní policie omezené,“ uvedla londýnská policie v prohlášení. „Současné nasazení policistů už není považováno za přiměřené s ohledem na mnoho jiných kriminálních a dalších hrozeb ve městě,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle úřadů to ale neznamená, že je Assange volný. Policie oznámila, že využije množství otevřených i utajených taktických kroků za účelem jeho zatčení.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Britské ministerstvo zahraničí si také v pondělí pozvalo ekvádorského velvyslance, aby mu tlumočilo zklamání z odkládaného vydání Assange. „Spojené království od června 2012 jasně říká, že má právní povinnost vydat pana Assange do Švédska. Tato povinnost je platná i dnes,“ uvedla britská diplomacie.

Ekvádor udělil Assangeovi politický azyl, takže je Assange na jeho ambasádě pod ochranou. Nemůže ale vyjít ven, jinak by ho policie okamžitě zadržela. Nedávno si postěžoval, že už tři roky nebyl na čerstvém vzduchu a na slunci. Uvedl, že je riskantní vyjít si jen na balkón velvyslanectví. „Různí lidé hrozili pumovým útokem a atentátem,“ vysvětlil. [celá zpráva]

Odmítá nařčení ze znásilnění, které proti němu vznesly ve Švédsku dvě ženy. Tvrdí, že jde o komplot, jak ho dostat před soud a za mříže v USA kvůli zveřejňování utajovaných informací na serveru WikiLeaks. Švédské úřady zatím Assange neobvinily a nedávno uvedly, že ho vyslechnou v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám