Hlavní obsah

Britové Assangeovi upírají návštěvu lékaře, tvrdí Ekvádor

Londýn

Ekvádorské úřady oznámily, že britská vláda odmítla umožnit zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi, aby byl ošetřen mimo ambasádu této země v Londýně, kde se již více než tři roky ukrývá. Podle ekvádorské diplomacie má Assange dlouhodobé problémy s ramenem, a potřebuje vyšetření magnetickou rezonancí.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Britská vláda nenabízí podmínky, za kterých by k tomu mohlo dojít. Jde o další selhání v jeho ochraně, v obraně lidských práv,” uvedl ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino.

Australan podle něj již tři měsíce trpí „velmi silnými bolestmi” pravého ramene.

Julian Assange se na ekvádorskou ambasádu v britské metropoli uchýlil v červnu roku 2012. Chtěl se tak vyhnout vydání do Švédska, kde ho chtěli vyslýchat kvůli obviněním ze znásilnění, která popírá.

Zakladatel WikiLeaks se obává, že by mohl být ze Švédska vydán do USA. Americká justice ho přitom viní z vyzrazení tajných informací.

Ekvádor udělil Assangeovi politický azyl, Australan ale v současnosti nemá možnost, jak se z ambasády legálně dostat.

Související témata

Foto: WikiLeaks

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Velký poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám