Hlavní obsah

Zásobovací trasu pro obránce Bachmutu držíme, ujistil ukrajinský mluvčí

Pokusy Rusů o získání kontroly nad hlavní zásobovací trasou pro ukrajinské obránce zničeného Bachmutu pokračují, k jejímu ovládnutí však mají daleko. Prohlásil to mluvčí východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhij Červatyj s tím, že cesty pro dodávky proviantu, zbraní i munice jsou nadále zajištěny.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Zničené ukrajinské město Bachmut

Článek

„Rusové už několik týdnů mluví o dobytí ‚cesty života‘ a získání palebné kontroly nad ní. Ve skutečnosti je ale vše jinak,“ ujistil v rozhovoru pro ukrajinský server zn.ua, jehož informace však nelze nezávisle ověřit.

Podle Červatého ukrajinští vojáci upevňují pozice podél zmíněné trasy a současně vytvářejí nové zásobovací kanály. „To vše dohromady umožňuje dodávky zbraní, léků, jídla i střeliva do Bachmutu a vyzvedávání raněných,“ dodal mluvčí, jenž současně připustil, že se o město vedou těžké bitvy.

Také generální štáb ukrajinské armády ve své situační zprávě hovoří o „neúspěšných pokusech“ invazních sil o ovládnutí Bachmutu. Ukrajinští vojáci podle něj za uplynulý den odrazili 58 nepřátelských útoků, přičemž hlavní úsilí Rusů se kromě Bachmutu nadále soustředí na útoky na města Lyman, Avdijivka a Marjinka v Doněcké oblasti.

O urputných bojích v Bachmutu hovoří i šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. V rozhovoru s vojenským blogerem Semjonem Pegovem si postěžoval na vysoké ztráty. „Každý den máme tisíc těl, která ukládáme do rakví a posíláme domů,“ řekl Prigožin s tím, že ztráty by mohly být pětkrát menší, kdyby nevázly dodávky munice.

Prigožin dále uvedl, že napsal dopis ministru obrany Sergeji Šojguovi, v němž požádal o urychlené sjednání nápravy. „Jestliže se nedostatek střeliva nevyřeší, budeme nuceni se organizovaně stáhnout nebo zemřít, abychom neutíkali jako zbabělé krysy,“ dodal.

Ukrajinci použili novou chytrou munici od USA. Ostřelují Bachmut

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám