Hlavní obsah

Záplavy v Kanadě: jeden mrtvý, zničená infrastruktura a odříznutý Vancouver

Ottawa/Vancouver
Aktualizováno

Západ Kanady se potýká s rozsáhlými záplavami vyvolanými silnými dešti. V Britské Kolumbii byl vyhlášen stav nouze a na místě pomáhá armáda. Voda a bahno zaplavily významné silniční tahy, odřízly přístupové cesty k Vancouveru a dalším městům, kterým hrozí nedostatek potravin. Záplavy si zatím vyžádaly jednu oběť, ale může jich být více. Čtyři lidé se zatím pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v KanaděVideo: AP/Reuters

 
Článek

Při sesuvu půdy u obce Lillooet v kanadské provincii Britská Kolumbie zemřela žena, její tělo ve středu objevili záchranáři.

„Bohužel očekáváme, že v příštích dnech potvrdíme ještě více mrtvých," napsal na Twitteru premiér Britské Kolumbie John Horgan.

Poznamenal rovněž, že k podobným bouřím, které odborníci označují za staleté, v dnešní době dochází stále častěji kvůli změnám klimatu.

Po povodních na západě Německa vzniklo tolik odpadu jako normálně za 40 let

Evropa

„Musíme nadále dělat víc pro zmírnění dopadů (klimatických změn) a vybudování čistší budoucnosti, kterou lidé a naše planeta potřebují,” dodal Horgan. 

„(Záplavy) způsobily obrovské škody silnicím, mostům, železnici, čističkám odpadních vod, hrázím a přečerpávajícím stanicím. Je tu velmi významný dopad na infrastrukturu,“ uvedl kanadský ministr veřejné bezpečnosti Bill Blair.

Kanadské ozbrojené síly podle něj pomůžou obnovit dodávky do zaplavených oblastí. Podle stanice BBC je několik měst zejména v horských oblastech nadále odstřižených od zbytku světa, do některých z nich musí dovážet zásoby vrtulníky.

Stav nouze byl vyhlášen právě proto, že docházejí zásoby v odříznutých oblastech, kam není možné se dostat po železnici ani po silnicích, které jsou zavalené bahnem.

Foto: AP/Reuters

Záplavy v Kanadě: auta v zaplavených ulicích vystřídaly kánoe a lodě.

Omezen je při nouzovém stavu pohyb osob, aby se lidé nevydávali na zaplavené silnice. A zároveň proto, aby se základní potraviny dostaly do míst, kde jsou potřeba, uvedl Horgan. Padla i výzva, aby lidé nevykupovali zásoby v obchodech.

Záplavy zasáhly i západ amerického státu Washington, který se podle agentury AP z přívalu vody pomalu vzpamatovává. Záchranné týmy pracují na obnovení dodávek elektřiny a otevření silnic.

V některých oblastech ale nadále stoupá voda, ani ve středu se některým lidem nevyhnuly výzvy k evakuaci. V úterý bylo kvůli stoupající hladině řeky Sumas na kanadské straně hranice evakuováno 1100 domácností.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Voda a oheň: ve vodou odříznutých lokalitách hoří nákladní auta a kamiony.

Rekordní srážky 

Mohutné srážky, kdy vzdušné proudy přinášejí na sever tropický vlhký vzduch, trápí severozápad amerického kontinentu od neděle. Na některých místech spadlo za den tolik srážek jako běžně za měsíc.

Od zbytku země bylo úplně odříznuto několik měst, například v městě Hope zhruba 160 kilometrů od Vancouveru začaly docházet zásoby potravin. Nouzový přístřešek musela podle tamního starosty vyhledat asi třetina šestitisícového města.

Podle dvou největších kanadských železničních společností muselo být kvůli záplavám přerušeno spojení s Vancouverem, který je největším kanadským přístavem.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Záplavy způsobily obrovské škody zejména na infrastruktuře.

Denně jím projde náklad v hodnotě 550 milionů kanadských dolarů (9,7 miliardy korun). Záplavy dočasně zastavily i vývoz pšenice a řepky z Kanady, která je jedním z největších vývozců obilí na světě.

Někteří zemědělci v oblasti Abbotsfordu, jednoho z nejhůře zasažených kanadských měst, ignorovali nařízení k evakuaci a pokusili se před stoupající vodou zachránit dobytek.

Zvířatům nasadili ohlávky a pomocí motorových člunů, kánoí či vodních skútrů se je snažili odvést do bezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám