Hlavní obsah

Západ stahuje své lidi z Nigeru, jeho sousedé hrozí vojenským zásahem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey

USA a Spojené království oznámily evakuaci části zaměstnanců svých diplomatických misí, Francie již letecky dopravila z Nigeru domů stovky svých občanů. Na armádní pučisty, kteří minulý týden převzali nekrvavým způsobem moc, tlačí okolní státy hrozbou vojenské intervence.

Francie evakuuje své občany z Nigeru.Video: Reuters

 
Článek

Jde o dočasnou evakuaci, která se týká pouze „neklíčových“ pozic. Tak oznámily Spojené státy i Británie podle agentury Reuters stažení části svého diplomatického personálu a jeho rodin ze svých ambasád v nigerském hlavním městě Niamey. Asi 350 svých občanů již z africké země evakuovaly Francie a Itálie.

Armáda v Nigeru svrhla prezidenta a převzala moc, rostou obavy z ruského vlivu

Zahraniční

Opatrná vyjádření klíčových západních států odrážejí nejistotu, která nad vývojem v západoafrické zemi trvá. Moci se v Nigeru minulý týden chopila armáda, když zadržela demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma s odůvodněním, že nebyl schopen čelit zhoršující se bezpečnostní a ekonomické situaci země. Do čela pučistů se postavil někdejší šéf Bazoumovy prezidentské stráže Abdourahaman Tiani.

Foto: Stringer, Reuters

Na demonstraci na podporu pučistů v Niamey jsou k vidění hesla podporující Rusko.

Niger dosud platil za klíčového spojence Západu v neklidné oblasti Sahelu, léta sužované teroristickými akcemi islamistických skupin. Na demonstracích na podporu armádních pučistů ovšem byly v minulých dnech k vidění ruské vlajky a transparenty provolávající slávu Vladimiru Putinovi - panuje proto obava, že Niger by se mohl přiklonit k Rusku podobně, jako se to stalo (prostřednictvím žoldnéřů tzv. Wagnerovy skupiny) v sousedních státech Mali a Burkině Faso.

Jak Spojené státy, tak Francie zatím na základnách v Nigeru ponechávají své vojáky, kteří tam pobývají na základě mezistátních smluv. USA sice dění v zemi odsoudily, dosud jej ale neoznačily za převrat.

Ultimátum vyprší v neděli

Na nigerské pučisty tlačí okolní země sdružené v Hospodářském společenství západoafrických států (ECOWAS). Organizace uvalila po převratu na Niger ekonomické sankce, které se projevují mj. tím, že v zemi je v důsledku přerušení dodávek ze sousední Nigérie elektřina k dispozici jen několik hodin denně.

ECOWAS dal pučistům ultimátum „k obnovení ústavního pořádku“ do neděle 6. srpna s tím, že v případě nevyhovění nevylučuje použití síly. Proti tomu se však postavily Mali a Burkina Faso, podle nichž by vojenská akce v Nigeru znamenala vyhlášení války. V obou jmenovaných státech v posledních letech proběhlo několik vojenských převratů a v současnosti je ovládají režimy nakloněné Rusku.

Nigerská armáda podpořila pučisty. V sázce jsou i obrovské zásoby uranu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám