Hlavní obsah

Žaloba ruského Jukosu odložena pro nepřítomnost svědka

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Soud Basmanského moskevského obvodu ve středu odložil na 6. srpen projednání žaloby společnosti Jukos-Moskva, která si stěžovala na postup prokuratury při prohlídce svého archivu a dalších služebních místností letos 11. a 12. července. Podle advokáta Jukosu bylo jednání soudu odloženo pro nepřítomnost jednoho ze svědků zmíněné prohlídky.

Foto: archiv filmu Bastardi III

Z natáčení filmu BASTARDI III

Článek

Prokuratura nařídila prohledání prostorů patřících Jukosu v souvislosti se zatčením jednoho ze spolumajitelů firmy Platona Lebeděva. Tento klíčový akcionář druhé největší ruské ropné společnosti je od 2. července ve vazbě stíhán pro údajnou defraudaci balíku akcií patřících státu při privatizaci podniku na výrobu hnojiv Apatit v roce 1994. V pondělí prokuratura oznámila, že obvinění proti Lebeděvovi rozšíří o daňový únik.

Prohlídka porušila trestní řád

Prohlídka v archivech Jukosu v Dubinské ulici v Moskvě se uskutečnila v noci z 11. na 12. července a advokáti společnosti tvrdí, že při ní bylo porušeno celkem deset ustanovení trestního řádu: mimo jiné soudní svědci nebyli přítomni po celou dobu prohlídky, akce se uskutečnila v noci a její vykonavatelé nepředložili příslušné dokumenty.

Nebyl také pořízen seznam zajištěných věcí a majetku. Mezi zajištěnými věcmi byly mimo jiné pistole, aparatura na odposlech a řada dokumentů.

Prokuratura rovněž nedávno nařídila daňovou inspekci ve společnosti Jukos, která nyní uskutečňuje fúzi s menším konkurentem Sibněfť.

Za vším stojí boj uvnitř vlády

Podle pozorovatelů jsou tyto kroky ve skutečnosti namířeny proti Michailu Chodorkovskému, spolumajiteli a generálnímu řediteli Jukosu a nejbohatšímu muži v Rusku, a je za nimi boj mezi vládními představiteli spojenými s exprezidentem Borisem Jelcinem a novějšími členy. Prezident Putin se k událostem kolem Jukosu zatím příliš nevyjadřoval, označil však uvěznění osob podezřelých z hospodářské kriminality za přehnané. Podobně se opakovaně vyjádřil i premiér Michail Kasjanov, který navíc řekl, že by případ mohl zhoršit investiční klima v zemi.

Privatizace zpochybněna nebude

Kroky proti Jukosu vyvolaly u ruských podnikatelských špiček obavy z toho, že by mohly být přezkoumány výsledky privatizace státního majetku v devadesátých letech, díky níž získala hrstka lidí takřka přes noc obrovské jmění. Přední ministři ruské vlády však uvedli, že výsledky privatizace nebudou zpochybněny a na poradě v Kremlu to před čtrnácti dny řekl i sám Putin.

Reklama

Související témata:

Související články

Kasjanov: aféra Jukosu poškozuje pověst Ruska

Před poškozením pověsti Ruska v souvislosti s aférou kolem ropné společnosti Jukos a jejího spoluvlastníka Platona Lebeděva varoval ve čtvrtek ruský premiér...

Výběr článků

Načítám