Hlavní obsah

Ozbrojení policisté prohledali kanceláře Jukosu

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ozbrojení policisté v černých maskách v pátek prohledali kanceláře ruské ropné společnosti Jukos v Moskvě. Podle mluvčího společnosti policisté pátrali po archívech. "Přesně nevíme, kdo to je, neukázali nám žádné papíry," uvedl mluvčí společnosti.

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

Šéf Jukosu, multimiliardář Michail Chodorkovskij, byl minulý týden dvě hodiny vyslýchán na prokuratuře a jeho společník Platon Lebeděv byl zatčen, uvězněn a obviněn z nezákonného obohacení v 90. letech, když privatizoval malou firmu na výrobu hnojiv. Před devíti lety měl stát připravit o zhruba čtvrt miliónu euro (asi 8 miliónů korun).

Svaz podnikatelů protestuje

Proti tvrdému postupu prokuratury vůči podnikatelům protestoval dnes jejich svaz. Jeho šéf Arkadij Volskij předal prezidentu Vladimíru Putinovi dopis, v němž podnikatelé a průmyslníci vyzývají k zachování politické stability v zemi před blížícími se parlamentními volbami.

"Politickou stabilitu je třeba před volbami chránit a nedopustit její zhroucení. Jinak rozvrátíme zemi a zlikvidujeme to, čeho jsme s obtížemi za tři roky (vlády Putina) dosáhli," řekl Volskij novinářům po setkání s prezidentem.

Putinův recept na hospodářský růst

Podle Putina lze dosáhnout hospodářského růstu jedině při "uvolnění soukromé energie a iniciativy, zajištění reálných záruk vlastníkům a zvýšení profesionality nynějších vedoucích, inženýrů a dělníků". Prezident to prohlásil na včerejší poradě v Kremlu, kam pozval vedení vlády, parlamentu, gubernátory a vedoucí představitele společenských organizací.

Putin zdůraznil, že zvýšení hrubého domácího produktu není jen otázkou ekonomickou, protože "mnohé závisí na efektivitě řízení státu, kvalifikaci a profesionalitě kádrů státní služby, rozvoji federativních vztahů a upevnění institucí místní samosprávy. Jde tedy o úkol krajně složitý, systémový, který má mnoho komponentů," uzavřel Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám