Hlavní obsah

Zakázané, přesto běžné dětské sňatky v Zimbabwe: Při porodu nyní zemřela 14letá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Organizace spojených národů (OSN) odsoudila dětské sňatky v Zimbabwe a beztrestnost této praktiky poté, co na východě země zemřela teprve 14letá dívka při porodu ve svatyni náboženské sekty. O případu informovaly agentury AFP a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragická smrt nezletilé dívky vyvolala pobouření na sociálních sítích. Petici za zahájení vyšetřování, která byla spuštěna ve čtvrtek, podepsalo do dnešního dne téměř 60 000 lidí. Policie už oznámila, že kromě úmrtí vyšetří i "různé případy sexuálního zneužívání dětí, včetně znásilnění, které jsou maskovány jako dětské sňatky".

„S hlubokým znepokojením sledujeme a důrazně odsuzujeme okolnosti, které vedly k předčasnému úmrtí 14leté Memory Machayaové, která zemřela při porodu ve svatyni apoštolské sekty," uvedla OSN v tiskovém prohlášení zaslaném Zimbabwe.

Náročná práce a málo peněz. Marocké sběračky růžových květů mají těžký život

Cestování

Čtrnáctiletá Memory zemřela před měsícem. Veřejnost se o případu dozvěděla minulý týden poté, co byl dívčiným příbuzným odepřen přístup na její pohřeb a upozornili na to média.

Jeden případ z mnoha

„Bohužel se stále objevují zprávy o sexuálním zneužívání nezletilých dívek, včetně nucených sňatků, a toto je jeden z těchto smutných případů," stojí v prohlášení. Podle OSN hrozí, že v téměř 15milionové zemi se před dosažením 18 let provdá každá třetí dívka.

Číslo převzaté z oficiálních statistik je podhodnocené, uvedla Nyaradzayi Gumbonzvandaová z nevládní organizace Rozaria Memorial Trust, která bojuje proti dětským sňatkům. Pandemie covidu-19 podle ní vedla k prudkému nárůstu dětských nevěst. Dívky totiž nenavštěvují školy a prohloubila se chudoba.

Zimbabwe bělochům vrátí pozemky zabavené za Mugabeho vlády

Svět

Podle zimbabwského zákona dívky a chlapci nemohou uzavřít sňatek, pokud jim je méně než 18 let. Zákon byl schválen poté, co ústavní soud v roce 2016 zrušil normu, která povolovala provdání mladých žen od 16 let.

Sňatky v dětském věku ale v této africké zemi zůstávají velmi rozšířené kvůli chudobě nebo z náboženských důvodů či společenských zvyklostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám