Hlavní obsah

Zimbabwe bělochům vrátí pozemky zabavené za Mugabeho vlády

Harare

Vláda v africkém Zimbabwe v úterý oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomickou krizi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni Harare ohlásilo, že farmářům, kteří přišli o půdu, zaplatí 64 milionů dolarů (1,4 miliardy korun), avšak tato kompenzace se týkala jen nemovitého majetku, nikoli pozemků.

Nyní ministři financí Mthuli Ncube a zemědělství Anxious Masuka podle zpravodajské stanice BBC nabídli bělochům, že mohou požádat o navrácení vyvlastněných pozemků. Kde to nebude možné, mohou dostat náhradní půdu. Vláda také podle obou ministrů zruší písemné nabídky na převzetí půdy vydané černošským farmářům.

V Zimbabwe proběhl státní pohřeb Mugabeho. Mauzoleum se dostavět nestihlo

Zahraniční

Mugabe vyhnal tisíce bílých farmářů

Za kontroverzní Mugabeho reformy bylo z půdy v Zimbabwe vyhnáno na 3500 bělochů.

Zimbabwe se vymanilo z nadvlády bělošské menšiny v roce 1980. V té době patřila většina orné půdy asi čtyřem tisícům bílých farmářů. Cílem pozemkové reformy bylo rozdělit půdu mezi černošské farmáře, a tím napravit koloniální příkoří.

Mugabe v roce 2000 nabyl dojmu, že je reforma moc pomalá, a bílé farmáře vyhnal silou. Tento kontroverzní krok uvrhl někdejší obilnici Afriky do bídy a poznamenal vztahy s bývalými koloniálními mocnostmi. Mugabe vyvlastněné majetky předával často svým stoupencům, většinou veteránům z války za nezávislost, kteří o zemědělství nic nevěděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám